Здраве и красота

Как се лекува кокоши трън?

29.08.2008г. / 12 46ч.
Вергиния Генова
Как се лекува кокоши трън?

Как се лекува кокоши трън? Всеки, който се е сблъсквал с този малък, но глождещ проблем ще каже – трудно. Кокошият трън основно се появява по ходилата и се предизвиква от човешки вирус. Засяга обмяната на веществата на кожата и на заболялото място се отлага кератин, кератохиалин и мазнина. Повърхността на кожата става груба, вроговена и при ходене предизвиква болка. Другото неприятно е, че ако не го лекувате на време един малък кокоши трън може да се уголеми и да се разсее, така че цялото ви ходило да се покрие с малки кокоши трънчета и тогава няма да може да си намерите място от болка.

Кокошият трън не е от вчера, затова и народната медицина има много какво да каже по въпроса. Разбира се, при такъв проблем ние препоръчваме да се обърнете към специалист и да следвате неговите указания, но си струва да знаете и малките народни тайни по въпроса. Кокошите тръни, освен че са изключително упорити, се появяват и изневиделица, най-вероятно от зараза в басейн.

Горенето на кокошите тръни с течен азот е най-популярното лечение, но трябва да се прилага внимателно, защото може да се прогори кожата около кокошия трън и искайки да си помогнете да си нанесете още по-голяма вреда.

Народът пък препоръчва да се изпробва лечебната сила на чесъна. Обелваме скилидка чесън, намачкваме го на кашичка и я намазваме върху предварително измития крак. Важно е да се разрани кожата, където се намира кокошият трън, защото, както казахме, тя е твърда и вроговена. Когато мястото се разрани даваме възможност на лекарството, в случая чесъна, да достигне по-лесно до корена на тръна и да го унищожи. Трябва всяка вечер в продължение на няколко дни да нанасяме чесновата кашичка върху проблемното място, като прикрепваме с анкерпласт. Според народната медицина три дни лечение са напълно достатъчни, за да се отървете от болката.

Звучи добре, имайки предвид, че лекарствата действат много по-бавно, а чесъна пък не е вреден – в смисъл, че няма никаква химия. Обаче, ако някога сте белили с голи ръце повече от половин килограм чесън, то ще знаете за невероятната му изгаряща сила.

Друга домашна рецепта е по-същия начин кокошият трън да се маже с белия сок на смокинята, докато не изчезне. Когато късате смокиня или листо от дървото може би сте забелязали белия лепкав сок – именно той според народните лечители е вълшебно лековит.

И вече по-нова народна рецепта е тази, която се приготвя от лъжица свинска мас и 4 аспирина. Трънът отново се изрязва в дълбочина, намазва се и се залепва. Важно е да атакуваме всички кокоши тръни, които са ни се появили, но най-вече да локализираме кокошият трън – майка, към който да насочим всичките си сили за унищожение.

А според мен пък горещият пясък на плажа е идеален унищожител на кокошите тръни. Възможно е да не е основен, а само съпътстващ, но според мен определено горещия морски пясък и морската вода действат добре за изчистване на ходилата.

Не ви препоръчваме да прилагате бабините рецепти, само ги споделяме. Ако имате подобен проблем, разбира се, че ще се консултирате с кожен специалист или с фармацевт и ще си купите онова, което те ви препоръчват.

Но както се казва – не питайте старило, а патило.

* * *

Лечение на кокоши трън
Какво е киста на яйчниците?
Ракът на шийката на матката - как да се предпазим?

Коментирай
33 rate up comment 0 rate down comment
oneill ( преди 11 години )
Здравейте!!И аз имах проблем с кокоши трън на лявото ходило, отначало не беше кой знае какво и не ме болеше, но след време станаха 7-8 и тогава осъзнах за какъв проблем става на въпрос!И аз като вас се изрових из нета за проблема и съм чел всякакви лечебни идеи, без хирургичните и азота... все пак за всяко нещо природата си създала лека:)Пробвах с няколко от вашите идеи и наистина минаха напълно и сега се радвам на един гладък крак:)Но точно от какво ми минаха нямам представа? Значи пробвах с Мед-лимон, Салицилова киселина на прах-пресен домат нарязан на шайби и едни лепенки за кокоши трън на Dr.Scholl, а и тъй като съм от варна по-вечето време прекарвах на плажа върху горещ пясъл.Ето това ми беше пълното лечение,но точно от кое нямам представа?Сигурен съм,че и на вас ще ви помогне един от тези методи,тея работи с азота ги забравете!!Айде дано съм би вил полезен и успешно лечение!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
Moni ( преди 11 години )
Zdraveite,kato malka imah chesto kokoshi trani po hodilata. Tova,koeto me spasiavashe, beshe slednoto - nakisvah krakata si v legen s topla voda vecher. Sled tova s igla razchopliah povarhnostta na kokoshia tran i slagah predvaritelno strit na prah ADSKI KAMAK /srebaren nitrat/ i zalepiah citoplast. Sutrin se vijdaha jila ot kokishia tran, koito iztragvah s pinseta. Procedurata povtariah vsiaka vecher.Za okolo 2 sedmitsi izchezvaha okonchatelno.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 1 rate down comment
Marta ( преди 11 години )
Днес ми горяха кокоши тръни боли става ти много студено после те щипе и те боли става по чувствително казаха ми че или ще продължи половин година само с горене или с лазер под опойка и ги изрязват но струва 300лв. Боли си това горене но на никой не го пожелавам!!!Ужасно е успех на всички!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
мо ( преди 11 години )
Здравейте, много благодаря за идеите, чудесно е, че хората сами си помагат като е болезнено с азот. Никъде не видях някой да споменава, каква е причината за появата на кокоши трън. Счита се, че това е падане на имунитета, затова и помага бирената мая, но когато вече се е появил трябва да се пребори и да се пие бирена мая-има я на таблетки и не са скъпи, а много ефикасни. Лепенките също помагат, но трябва след махането им да се поизреже обезболената част от образуванието кокоши трън, след което отново се налага лепенка. Успех в профилактиката, а ако се наложи и в лечението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 0 rate down comment
Ивайло ( преди 11 години )
Имах ужасен кокоши трън на един от пръстите на ръката. Какво ли не опитах да го махна, горях го с лазер и азот, мазах го с какви ли не неща и накрая пробвах с една билка точно преди да отида на поредното горене. Казва се змийско мляко, намазах го няколко пъти с течността, която пуска растението и до 3-4 дни вече го нямах. Растението по някакав начин го изгаря и след това само трябва да го изчоплиш. Бях наистина удивлен от силата на растението. Опитайте с него няма да сгрешите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34 rate up comment 0 rate down comment
Галя ( преди 11 години )
Преди години имах десетина по ръцете с какво ли не опитвах да ги махна и все безуспешно . Един познат ми каза да взема червен конец да го го вържа на 3 възела и да го сложа на кръстопът под камък без никой да ме види изсмях се неповярвах , но след известно време го направих и наистина изчезнаха незнам дали от това или просто им е дошло времето да си отидат , но уви вече ги нямаше и не съм имала повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
Атанасова ( преди 11 години )
Имаше въпрос за ефективността на горенето с лазер на кокоши трън. Е, аз съм ходила, да ми горят кокоши трън на ходилото с лазер, първо се инжектира упойка, а от процедурата ми остана кратерче, което трябваше да мажа с Йодповидон. След около месец кратерчето се запълни с тъкан, но става видно, че трънчето си е там. Т. е. при мен нямаше ефект!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
ИЛИЯН ( преди 11 години )
ТОВА НЕ Е ШЕГА ХОРА. Почти 2 години се боря с това ужасно нещо. Излезе ми от басейн под палеца на левия крак, колкото повече се бавите по зле повярвайте ми. Не ходете в аптека 100% няма сми. В този форум прочетох и тази вечер се надявам е последния ми сеанс.Метода е изгаряне до основа и най вече майката много деликатно се убедете че при натиск не усещате леко убождане, ако има подобни симптоми не се отказвайте. При мен помогна луковица на кокиче и чесън става (по слаб е) оставям почистените главички в бурканче с оцет плътно затворени за 1 седмица. Едната зона която ми беше вече и на палеца на крака стана само с едно полагане като предварително съм зачистил мястото предупреждавам че е болезнено става си рана дълбока поне при мен беше така но всичко става за една нощ. Другата зона която беше под палеца ми отне повече време няколко процедури и дори сега установих има едно останало зачатъче и колкото да ми е неприятно сега го маниполирам. Аз ползвам тиксо пвц и памук и увивам много толкова че да съм сигурен че през ноща няма да се размести. Успех от сърце на Всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
galya ( преди 11 години )
az imam koko6i trin no se si riste i mi kaza baba 4e tryabva da im sloja silicil no iskam da vi popitam smidili aaaaaaaaaaaaaaaa kajetimi 4esno xora
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
yunal ( преди 11 години )
Na men mi pomogna edin strak NARCIS.Na4ukva se na ka6i4ka i se postavq varhu tran4eto s lekoplast predi lqgane samo vednaj.Tova e
отговор Сигнализирай за неуместен коментар