Бременност

Лечебната кал в Поморие лекува безплодие

15.08.2012г. / 12 51ч.
Вергиния Генова
Лечебната кал в Поморие лекува безплодие

Лечебната кал в Поморие е едно от българските национални богатства. Доколко обаче имаме възможност да се възползваме от него, доколко го познаваме и пазим?

Лечебната кал на поморийското езеро е била известна още на траките. Те го наричали езерото на трите нимфи.

Поморийското езеро заема около 9 кв. км. площ и дълбочината му е 1.4 м. Калта му е много специална и това се дължи на водораслото зеленика, което се съдържа в нея. През 1925 г. проф. Параскев Стоянов е бил първият учен, които се е заел с проучването на поморийската кал. Той установил, че там се съдържат елементи от цялата Менделеева таблица, както и биологично активни вещества от растителен произход. Калолечението комбинира химичния състав, термичния и механичния фактор, така че комплексно дава много добри резултати при лечение на различни заболявания.

Наред с това се използват полезните качества на морската вода и на слънцето. Лечебната кал помага при артрити, артрози, фрактури и всякакви други проблеми на опорно-двигателния апарат. Доказано, че влияе добре при бронхити, диабет, кожни болести, неврити, синузити, стерилитет. Има обезболяващо действие, стимулира метаболизма, снижава нивото на лошия холестерол и кръвната захар.

Лекува заболявания на бъбреците и пикочните пътища. Списъкът е дълъг и звучи като панацея за всяка болежка. Има балнеолечебен център и там се прилагат различни методи на лечение. Поморийската кал е истинско природно богатство!

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай