Бременност

5 начина да останете във форма през бременността

Кои са най-подходящите и безопасни тренировки за бременни

18.10.2017г. / 15 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е труден период, през който борбата с наднорменото тегло е много тежка. Трупането на прекалено много излишни килограми е опасно за здравето на майката, но и на бебето.

За да се предпазите от твърде голямо наднормено тегло, а и за да поддържате мускулите си здрави и силни (ще са ви нужни по време на раждането), вижте най-добрите начини да останете във форма по време на бременността.

Пилатес

Пилатес е идеален начин да стегнете тялото си през бременността, да усъвършенствате баланса, стабилността, стойката. Всичко това ще ви е нужно заради трудностите, предизвикани от нарастването на корема.

Пилатес е приятно занимание, което тонизира и подобрява настроението.

Йога

Йогата е любимото занимание на много бременни. Предимствата по време на бременността са много. Техниките в йога помагат за успокояване, балансиране на хормоните в женското тяло. Коригират стойката и способността за правилно балансиране, намаляват болката през бременността и по време на раждане и предотвратяват гръбначни изкривявания.

Различни видове контракции през бременността

Йога помага за усвояване на правилно дишане, което също е от голямо значение за здравословното протичане на бременността и раждането.

Плуване

Плуването е страхотен начин да съчетаете аеробна тренировка с укрепване на мускулите и то едновременно с това напълно безопасна откъм травми. Плуването е едно от най-щадящите спортни занимания от гледна точка на наранявания на костите, гръбнака, ставите, сухожилията.

В допълнение то отнема голяма част от излишното тегло и намалява натиска върху долната част на корема, причинена не само от нарастващия плод, но и от излишните коремни мазнини.

Бременност и замъглено зрение – кое е нормално

Силови тренировки

Силовите тренировки са подходящи за бременни, но под наблюдение на инструктор специалист. Важно е да не се прекалява с тежестите и мускулното пренапрежение.

Иначе силовите тренировки са идеални, защото укрепват мускулите, изграждат издръжливостта, подготвят за раждането, топят мазнини и повишават енергийните нива в тялото.

Ходене

Ходенето, разбира се, е сред най-добрите начини да горите калории, да се чувствате тонизирани и със стегната мускулатура. Дългите разходки топят излишните мазнини и предотвратяват трупането на тегло.

 

Коментирай