Бременност

В майчината кърма има гъбички и дрожди

За какво са важни те

18.03.2019г. / 08 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кърменето е от съществено и жизненоважно значение за развиващото се новородено, защото чрез майчината кърма то получава необходимите хранителни вещества и антитела, необходими за нормалното му развитие. Оказва се, че чрез кърмата в бебешкия организъм навлизат и гъбички и микроорганизми.

Кърменето – полезно не само за бебето, но и за майката

Те обаче не са вредни, а тъкмо обратното – играят важна роля в изграждането на микробиома в червата на бебето и други органи и системи. Тези бактерии и гъбички всъщност са полезни и новороденото получава част от тях чрез майчиното мляко.

Не всички майки по света обаче имат сходни нива на наличие на тези гъбички и бактерии в кърмата си.

Скорошно проучване, публикувано на 1 март тази година в списание Applied and Environmental Microbiology, цитирано от електронното медицинско издание WebMD, констатира, че тези полезни бактерии преминават от майчиния към бебешкия организъм, но нивата им са различни в различните части на света. Състоянието на микробиома на майките зависи от техния начин на живот, хранене, социален статус, хигиенни навици.

Изследователите са открили дрожди и други гъбични микроорганизми в майчиното мляко на майки от Испания, Финландия, Китай, Южна Африка, което показва, че наличието на тези полезни бактерии е налице въпреки тези разлики.

Ръководителят на екипа изследователи доктор Мария Кармен Коладо споделя през WebMD, че резултатите от проучването показват наличието на тези гъбички в кърмата при здрави майки, подкрепяйки хипотезата, че майчиното мляко е най-важният източник на вещества и микроорганизми за бебето в първите етапи от неговото развитие и формирането на имунитета и функционалността на органите и системите в пряка зависимост от микробиома.

Често срещани трудности при кърмене

Свързани статии

Най-често срещаните гъбички и дрожди в кърмата са Malassezia и Davidiella, които са констатирани в майчиното мляко на всички майки, включени в изследването. Другите гъбички са Sistotrema и Penicillium, които също присъствали при повечето майки.

Онова, което се различава е количеството бактерии при различните майки. Най-голям процент те са сред майките от Испания и Южна Африка – повече от 70% в сравнение с 45% при майките от Китай и 35% при майките от Финландия.

Учените допълват, че тези полезни бактерии и дрожди са част от пробиотиците за бебета, подпомагащи растежа на полезните микроорганизми в червата им.

Ето защо тази констатация се явява още една солидна причина за това кърменето да е повече от мисия за всяка майка. От него зависи развитието на живота на бебето до самата зрелост.

Коментирай