Бременност

Какво предизвиква коремна болка по време на бременност

И защо е важно веднага да се консултирате с гинеколога си, щом я усетите

19.09.2023г. / 08 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Болката в корема по време на бременност може да изплаши всяка бременна жена. Обикновено появата на болки в коремната област се свързва с опасни за бебето и майката състояния. За да се вземат навременни мерки е важно да се консултирате с наблюдаващия бременността лекар колкото се може по-скоро след поява на болката, особено ако е силна и интензивна.

Изгаряща гръдна болка по време на бременност

Силните болки в коремната област по време на бременността могат да са причинени от сериозни състояния. Ето кои са някои от тях и защо е важно да се консултирате с гинеколога си незабавно.

Спонтанен аборт

Спонтанният аборт е една от най-честите причини за коремна болка през бременността. При изгубване на плода е възможно не само да се появи болка в корема, но и кървене, спазми, кръвоизлив. Налага се веднага да се консултирате с лекар, ако тези оплаквания се появят.

Преждевременно раждане

Ако болките в корема се появят в края на втория или по средата на третия триместър, вероятността да раждате преждевременно е голяма. Отново е важно незабавно да потърсите лекарска помощ и да се консултирате със специалист, който да предприеме необходимите мерки в зависимост от етапа на бременността, в който се намирате.

Кога болката при бременност е нормална и какво е усложнено раждане

Прееклампсия

Прееклампсията представлява високо кръвно налягане по време на бременността. Това състояние е застрашаващо живота на майката и бебето, затова налага постоянен лекарски контрол и наблюдение. При високи стойности на кръвното налягане е възможно да се появи болка в корема. Ако я усетите, дори да не знаете, че страдате от прееклампсия, е важно веднага да се консултирате с наблюдаващия бременността гинеколог.

Свързани статии

Инфекции на пикочните пътища или бъбреците

Инфекциите на пикочните пътища или бъбреците могат да се усетят като коремна болка или болка в кръста. Те не са безобидни и е важно да се тушират навреме, за да не се стигне до усложнения. Отново е от огромно значение да потърсите лекарска помощ навреме.

Ако имате инфекция на пикочните пътища, болката в корема може да е придружена от промяна в цвета, мириса, консистенцията на урината, поява на кръв в нея, спазми, парене, сърбеж, чести позиви за уриниране.

11 признака, че раждането наближава

Отлепяне на плацентата

Коремната болка по време на бременността може да е предизвикана и от отлепяне на плацентата. Това състояние е опасно за развитието и живота на бебето. То може да не получава необходимите количества кислород и хранителни вещества през плацентата. Много е важно да се консултирате с гинеколога си веднага, след като усетите, че имате болки в коремната област.

Коментирай