Бременност

10 начина да забременеете по-бързо

Как да скъсите времето за зачеване

27.07.2018г. / 09 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато се опитвате да заченете и не се получава от първия път, имате чувството, че времето е спряло и че минава цяла вечност, докато чудото се случи.

За да скъсите периода на забременяване и да увеличите шансовете си това да се случи по-бързо, опитайте да промените някои ежедневни навици. Така ще стимулирате плодовитостта си.

Как да обявите бременността си на работа?

Спрете цигарите

Колкото по-рано спрете да пушите, толкова по-добре за вас. Шансовете ви за зачеване ще се умножат неколкократно, ако се отървете от вредния навик, който свива кръвоносните съдове и намалява притока на кръв до важни органи, включително детеродните.

Прегледайте се

За да сте сигурни, че няма физиологична причина зачеването да не се случва, направете си стандартен преглед при специалист.

Тренирайте разумно

Нищо, дори полезните дейности, не е добре за здравето, когато е в повече. Това важи и за тренировките. Ако се упражнявате прекалено агресивно и изтощавате тялото си до краен предел, нивата на кортизол в кръвта ще се увеличат. Този хормон на стреса пречи на зачеването.

Консумирайте полезни мазнини

Не само вие, но и партньорът ви трябва да наблегнете на полезните мазнини. Те стимулират плодовитостта и създават условия за отглеждане на здрав плод, а по-късно здраво родено и развиващо се бебе.

Сред полезните мазнини са омега-3 мастните киселини, намиращи се в рибата, зелените листни зеленчуци, морските дарове, ядките. Избягвайте наситени мазнини като тлъсто месо, преработени и трансмазнини.

Не забравяйте и храните, стимулиращи спермата

Мъжете играят основна роля в зачеването, разбира се. Ето защо не само женското тяло трябва да бъде добре обгрижвано преди забременяване, но и мъжкото. Бъдещите татковци трябва да наблягат на храните, стимулиращи образуването на сперматозоиди като мед, стриди, плодове и зеленчуци.

Взимайте пренатални витамини

Подготовката за бременността започва отдалече, а не непосредствено преди самото зачеване. Взимайте добавки, които да направят организма ви по-здрав, за да повишите фертилитета си. След консултация с гинеколог можете да приемате фолиева киселина и някои витамини по преценка на лекаря ви.

Повишете консумацията на млечни продукти и желязо 

Препоръчително е поне едно от дневните менюта да съдържа млечни продукти и месо без тлъстини. В тях се съдържат големи количества желязо, които са необходими за производството на здрави яйцеклетки. Желязото е важно и за развитието на плода.  

5 причини да не можете да забременеете

Свързани статии

Премахнете кофеина или го намалете

Кофеинът в големи количества пречи на зачеването. Ако пиете повече от 2 чаши кафе на ден, определено надхвърляте границата на допустимия кофеин за денонощие. Злоупотребата с кафето уврежда яйцеклетките и намалява оплодителните способности на сперматозоидите.

Не ползвайте лубрикант 

Някои видове лубриканти, които не са на водна основа, пречат на сперматозоидите да достигнат до целта си. Това намалява шансовете за бързо оплождане, докато сперматозоидите са все още годни.

По-малко стрес

Опитайте се да не се тревожите за всичко и всички около себе си. Намалете напрежението. Занимавайте се с приятни неща, които понижават хормоните на стреса. Танцувайте, разхождайте се, правете джогинг. Изразходването на енергия и физическата умора провокира секреция на ендорфини, успешно борещи се с кортизола и адреналина.

Коментирай
Свободно време