Майчинство

Най-честите проблеми с кърмата

И техните решения

03.06.2016г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кърменето често може да се окаже болезнено. Въпреки свещеното му предназначение да изхрани бебето и да му донесе необходимите защитни вещества, кърменето понякога може да се окаже истински ад за майките.

Кърменето намалява риска от астма, алергии, различни заболявания, свързани с имунната система, както и стимулира мозъчното развитие.

Кои са най-честите проблеми по време на кърмене и кои са техните решения?

Препълване на гърдите с кърма

Жените, които страдат от липса на кърма и не могат да хранят нормално бебетата си вероятно биха завидели на онези с излишните количества. Но това състояние не е никак безобидно и приятно.

Препълването става най-често, когато бебето не търси толкова често храна от майка си, докато млечните жлези напористо пълнят гърдите с мляко. Когато предлагането надвишава търсенето има срив в пазарите. Така е и с майчината кърма.

Гърдите стават твърди, болезнени, с изравнени с останалата кожа зърна, което прави сученето много трудно за бебето.

Можете да си помогнете като масажирате леко по време на кърменето, за да спомогнете за изтичането на по-голямо количество кърма и разтоварването на самите гърди. Акупунктурата също е от полза за улесняване на кърменето при свръхпрепълнени гърди.

За да предотвратите запушването на млечните канали можете между кърменията да изцеждате гърдите с помпа.

Мастит

Маститът е изключително болезнено и неприятно за майката възпаление на гърдите. Представлява запушване на млечните канали, което предизвиква не просто болки при кърмене, но и сериозна инфекция.

Маститът се лекува с антибиотици, които обаче не са препоръчителни за бебето. Пробиотиците също са ефективни, така че можете да се възползвате и от тях. Можете да ги взимате под формата на хранителна добавка, както и да наблегнете на пробиотичните храни.

Можете да си правите и пробиотични компреси. Налагайте листа от зеле върху гърдите си, увивайте ги с памучни тъкани за през нощта. Те ще успокоят възпалението и ще освободят запушените млечни канали.

Липса на кърма

Липсата на кърма е много често срещан проблем при съвременните жени. Някои специалисти го отдават на лошия начин на живот и вредните храни, особено готовите и пакетираните, които се консумират в днешно време.

Те предизвикват хормонални отклонения, които влияят на образуването на кърма.

Стресът, умората, безпокойството и социалните фактори са допълнителна предпоставка за силно намалено количество кърма в месеците след раждането. Недостатъчната хидратация на тялото също се явява като една от причините за липса на кърма.

За да компенсирате дефицита на кърма, пийте отвара от коприва, копър, сминдух и семена от фенел. Пийте най-малко по три чаши от тези отвари на ден. Можете да ги редувате през деня. Те ще помогнат за увеличаване производството на кърма.

Снимки: iStock

Коментирай