Зелено

Откриха токсини в дрехи на известни марки

22.03.2012г. / 14 41ч.
Аз жената
Откриха токсини в дрехи на известни марки

В дрехите на световноизвестни марки има остатъци от токсични химикали, които се освобождават при пране и стигат до водните басейни. Проучване на „Грийнпийс“ проследява наличието на опасните химикали нонилфенол етоксилати (NPE) в дрехи на различни големи производители, както и количествата от тези химикали, които се освобождават във водата при пране. При попадането си във водоемите NPE се преобразуват в нонилфенол, който е дори още по-опасен причинител на хормонални смущения.

Тестовете на „Грийнпийс“ са открили NPE в точно две трети от изследваните 78 облекла на 14 марки. Присъствието им показва, че тези вещества се използват при производството и се изпускат с отпадните води в държавите, в които дрехите се произвеждат, съобщава Dnevnik.bg.

Съдържанието на NPE е било по-ниско след първото пране при всички изследвани продукти. При едни от фирмите са се отделили от 9 до 17% от съдържащите се токсини преди прането. При други фирми този процент е над 80.
Резултатите сочат, че с първото пране при половината от тестваните дрехи се освобождават 80% или повече от съдържащите се токсични вещества. Това означава, че замърсяването от текстилната индустрия се случва не само в местата на производство, но и навсякъде, където дрехите се продават и перат. По този начин производителите на дрехи превръщат потребителите в неволни съучастници в замърсяването на световния океан, коментира природозащитната организация.

Нонилфенол етоксилатите не се пречистват ефективно при третирането на отпадните води в пречиствателни станции. Според авторите на проучването в тези съоръжения NPE се разграждат до още по-опасните нонилфеноли.

Това е първото правено някога проучване, проследяващо разликите в количествата NPE в текстилни продукти преди и след изпиране, а резултатите имат важно значение за компаниите производителки и правителствата, които формират политики в тази област, твърдят авторите на доклада.

Някои от компаниите вече са поели ангажимент за сътрудничество с „Грийнпийс“ за премахване на вредните химикали от продуктите им, съобщава организацията.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай