Семейство

Защо емпатията е важна в любовта?

Помага да намерите позитивното в половинката ви

15.07.2015г. / 14 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Казват, че емпатията е сърцето на една любовна връзка. Емпатията е противоположната, по-добра страна на егоизма. Без нея партньорството в любовта между двама души трудно би оцеляло. Защо е толкова важна, когато искаме да изградим красива любов? Ето няколко кратки обяснения.

Мост на разделенията

Разделенията и конфликтите във връзката често се случват при двойки, при които партньорите не могат да заемат обща позиция по даден въпрос, не комуникират добре, не вземат общо решение за проблема, а всеки гледа своята страна.

Помага да изведете позитивното

Когато можете да проявите съпричастност към половинката ви или тя към вас, вие ще можете да извадите навън положителни черти и качества не само на себе си, но и на любимия човек. Разбирането между двама души, как всеки подхожда към изпитанията на живота, ще даде достъп до вътрешния свят на всеки един. Емпатията води до положителна промяна и постоянно преоткриване на двете страни.

Учи на търпение

Една връзка се гради на взаимно доверие, но и на търпение от страна на двамата партньори. Емпатията учи как да запазим самообладание и да не възприемаме нещата по грешен начин. Тя възпитава търпение, разбиране, анализиране на сложните ситуации, учи че е по-добре да комуникираме, да се опитаме да разберем и другата гледна точка.

Как да събудите емпатията в себе си?

Бъдете съпричастни към сигналите, които ви дава партньора.

Понякога любимите ни хора говорят с действия. Друга важна стъпка е да се научите да споделяте с любимия човек, да разговаряте за всичко, което ви вълнува.

Отдайте на любимия човек цялото си внимание.

Често партньорите споделят, че им липсва внимание, дори когато разговарят с половинката си. Но в тези моменти не се замислят дали отдават дължимото на партньора си. Когато разговаряте, слушайте с цялото си внимание историята на любимия ви човек. Дайте знак, че сте там, че вниквате в смисъла на думите. Така той или тя ще усети вашето присъствие и това ваше внимание рано или късно ще се върне и към вас.

Свързани статии

Потърсете позитивното.

Често партньорите придобиват навика да се съсредоточават върху това, което не е наред с любимия човек. За да поканите емпатията във вашия живот, научете се да откривате положителните черти в другия.

Бъдете състрадателни със себе си.

Трудно е да си съпричастен с друго лице, ако не можеш да проявиш съпричастност със себе си. Всеки ден си напомняйте колко сте значими, уникални, способни да постигнете успехите си. Спрете да се обвинявате за малките глезотии, които ви правят щастливи.

Снимка: istock

Коментирай