Семейство

Никулден по български

03.12.2007г. / 08 38ч.
Аз жената
Никулден по български

6 декември е празникът на източноправославните християни – Никулден. Никулден е свързан със Свети Никола Чудотворец, чийто първообраз е Никола Мирликийски, живял през 3 век в Патара, Мала Азия.
Легендите разказват, че той бил заможен младеж, помагащ на своите съграждани и бедните хора. При едно от своите мореплавателски пътувания към Божи гроб, успял да помогне на мореплавателите с молитви. Според друга легенда светията запушил пробита дупка в кораба с шаран и успял да възкреси загинал моряк.
Източноправославната традиция го почита като покровител на мореплавателите.
Обикновено Никулден се свързва с приготвянето на шаран или други риби по стари традиционни рецепти.
Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Раздава се на съседите и така може да се прецени коя домакиня е най-добра в приготвянето им.

Почитащ и представящ българските традиции ресторант “Хаджидрагановите къщи” предлага кулинарни изкушения за Никулден. Ето част от предложенията:

1. Прясна тарама от сьомга
(с препечени хлебчета и сос от орехи и маслини)
2. Баташка салата
(от пушена риба, разни кълнове и пастет от билки)
3. Рибена салата
( пушена скумрия, смилянски боб, лютеница с кисели краставички и вкусове от Черно море)
4. Разни рибни деликатеси за юнашки компании
(избрани риби, опушени и мариновани, поднесени със сосове и пастети в резбовано плато)
3. Шаран по стара Никулденска традиция
(изпечен шаран в пещта с пълнеж от орехи, праз и див ориз с ухание на легендарни аромати)
4. Шалерийски специалитет
(два свитъка от пъстърва, напълнени със зеленчуков пастет, върху река от сушени домати)
5. Риба на могила
(парчета бяла риба, с хрупкава коричка, предложени с печени батати)
6. Пържола по Баташки
(шаран пържола на тиган с гарнитура от подбрани зеленчуци)
7. Рибеник на плоча
(пъстърва на пържола, гарнирана с ориз и картофи със заливка от лимонов еликсир)

 

Коментирай