Семейство

Как апатията руши връзката

Апатията води до избягване

10.01.2022г. / 09 37ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка връзка се променя с времето и има своите върхове и спадове. Понякога обаче апатията се настанява трайно между двама души. Те продължават да са заедно по навик, интереси или не осъзнават, че е време да се разделят. Как апатията руши връзката и какво може да направите, за да ѝ противодействате?

1. Определете причината за апатията

Апатията може да се дължи на множество комбинирани фактори, като повечето произтичат от един първичен източник. Ето някои възможни причини за апатията във връзката:

  • Рутина – Много дългосрочни връзки попадат в рутина. Връзката сякаш се управлява на автопилот, партньорите губят връзка помежду си.
  • Скука – Да се чувстваш сигурно в една връзка е важно, но когато се стигне до крайност, тази безопасност и сигурност може да породи и скука. Кога за последен път опитахте нещо ново с партньора си? Връзката ви всеки ден една и съща ли е или полагате усилия да я разнообразите?
  • Самодоволството поражда апатия – Това се случва, когато сме убедени в любовта на половинката си, приемаме я за даденост и в крайна сметка спираме да полагаме усилия за тези взаимоотношения, защото знаем, че са ни сигурни.
  • Апатията води до избягване – Има ли проблеми във връзката, които са продължили по-дълго, отколкото би трябвало? Нерешаването на проблемите кара партньорите да се избягват един друг, но да продължават да бъдат в едни апатични взаимоотношения.
  • Загуба на интерес – Понякога връзката е достигнала своята естествена крайна точка. Липсват усилия от страна на двамата партньори да възобновят връзката си, да се преоткрият, защото вече не са влюбени един в друг, не се обичат.

7 признака, че мислите със сърцето, не с разума

2. Общувайте, за да преодолеете апатията

Не е клише, а самата истина, че в една връзка, ако липсва здрава комуникация, то тя няма как да се развие в щастлив съюз. Добрата комуникация помага да се разрешат проблемите, общите и личните на всеки. Липсата на добра комуникация също поражда апатия, но как може да подобрите общуването с любимия човек?

  • Изразете своите опасения – Емоции, относно общ проблем или от личен характер. Възможно е другата страна да не осъзнава, че допринася по някакъв начин за него. Споделянето поражда положителен обмен на чувства.
  • Насърчавайте се един друг да показвате загриженост – Апатията може да ни накара да неглижираме другия и грижата към него, но пък да очакваме той да е грижовен към нас. Затова е важно двамата партньори да изразяват интерес един към друг.
  • Поемете отговорност за вашите грешки – Много хора забравят с какво са допринесли за състоянието на връзката си. Понякога дори смятат, че не са виновни с нищо. Поемането на отговорност е важно, но е различно от вменяването на вина.

6 причини да стоите в нездравословни връзки

3. Върнете искрата във връзката

Апатията във връзката може да се усеща така, сякаш връзката е към своя край. Не се случва нищо интересно, всеки следва своите си цели, липсват общи. Как може да надвиете апатията?

  • Разчупете рутината – Има толкова много неща, които може да правите заедно, да преживявате моментите по-романтично. Излизайте само двамата, хапвайте и навън не само у дома. Пътувайте, намерете си общо хоби и т. н.
  • Опитайте нещо ново – Новите преживявания укрепват връзките. Правенето на нови неща заедно ще помогне и на двамата да придобиете нови преживявания, може би дори да се преоткриете като партньори.
Свързани статии

Реагирайте положително на усилията на вашия партньор – Забравете за постоянна критика, дори и тя да е поднесена с хумор. Другият има нужда да усети, че вие уважавате усилията му. Ако има нещо, което ви се иска, но той не го прави, намерете подходящ начин да го споделите.

  • Бъдете уверени и истински – Никой няма да се влюби в човек, който има проблем със самочувствието, нали? Имате силни страни, наблегнете на тях, освободете се от нездравословния навик да се сравнявате с други, да се подценявате.
Коментирай