Семейство

5 неща, които отслабват имунната система на децата 

Опитайте се да осигурите на децата достатъчно движение

06.03.2024г. / 13 32ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

В студеното време здравето на децата и силната имунна система са теми, които засягат пряко всички и най-вече – родителите. Ако се опитвате да засилите имунитета на вашето дете, може би сте опитвали поне няколко продукта от познатите на пазара.

Но замисляли ли сте за това дали за честите боледувания няма и друга причина? Какво може да отслаби допълнително имунната система на децата? Ето и няколко фактора: 

Консумацията на големи количества рафинирана захар 

Всички знаем, че захарта не е добра за здравето на нашите деца, тъй като тя допринася за наддаването на тегло, влияе върху нивата на кръвната им захар, причинява промени в поведението им и засяга здравето на зъбите им. Но захарта може пряко да повлияе на имунната система на вашето дете, действайки като имунопотискащо средство. Тя намалява способността на белите кръвни клетки на тялото да функционират, така че когато детето ви бъде изложено на микроби в училище, в детската градина или на детската площадка, е по-вероятно да се разболее.

Ако вече сте елиминирали или драстично намалили тези храни в дома си, обърнете внимание на цялостния прием на захар на вашето дете. Въпреки че са по-добър подсладител от рафинираната бяла захар, храните, съдържащи кокосова захар, сироп от оризов малц, мед и кленов сироп, също могат да повлияят на имунната система на вашето дете.

Свързани статии

Липса на достатъчно сън 

Качественият сън укрепва имунната система на детето и му помага да се възстанови и да се пребори с микробите, когато то бива изложено на тях. Лишаването от сън може да повлияе отрицателно на имунната функция на организма му, дори само в краткосрочен план. Ако детето ви системно не си доспива, има по-голяма вероятност да се разболее, когато е изложено на вируси и микроби. Това се дължи на намаляване на производството на защитни цитокини и антитела, борещи се с инфекцията.

Повечето деца се нуждаят от около 10-11 часа сън на нощ, но не е необичайно и да спят по-малко от десет. Някои често срещани „виновници“, засягащи неспособността на вашето дете да спи, са: екранното време; приемът на захар; липсата на излагане на слънчева светлина през деня; стресът или безпокойството; липсата на физическа и умствена стимулация през целия ден. Можете да започнете да прилагате рутина за лягане, която да е успокояваща и която можете да спазвате. Това може да включва: спиране на времето пред екрана един час преди лягане; слушане на успокояваща музика или четене на приказки; релаксираща вана и др. 

Свързани статии

Прекарване на прекалено много време на закрито 

Децата сега прекарват повече време на закрито от всякога и това има отрицателно въздействие върху цялостното благосъстояние. Има два основни проблема с това. Първият е витамин D – слънчевото хранително вещество. Имаме нужда от излагане на дневна светлина, за да го създадем. През зимата по-често децата са на закрито, а именно тогава е моментът, когато е по-важно да излязат. Витамин D засилва имунната функция. Но също така той я регулира, като помага за намаляването на алергии, непоносимост и дори автоимунни заболявания. Така че колкото повече време детето ви е на открито, толкова по-силна и по-балансирана може да стане имунната му система. Втората причина е, че на открито изобилства с микроби! Тези микроби помагат за изграждането на имунитет и поддържат здрави червата и чревната флора.

Консумация на голямо количество преработени храни 

Силно преработените храни включват чипс, бисквити, рафинирани зърнени храни и деликатесни меса. Когато децата ви консумират тези храни всеки ден, те запълват стомаха си с тях и нямат толкова „място“ за храни, които са по-питателни, като плодове, зеленчуци и богати на фибри зърнени храни. Яденето на по-малко от тези основни хранителни вещества може да намали шансовете имунната им система да се защити срещу заболяване или да се възстанови бързо от него.

Стрес

Стресът причинява възпаление, което има отрицателно въздействие върху имунната система. Опитайте се да направите каквото можете, за да сведете до минимум стреса, който преживяват вашите деца. Научете ги, че по време на стресова ситуация могат да направят няколко дълбоки вдишвания или пък да излязат навън и да се разходят, докато се почувстват по-добре. Погрижете се да им осигурите достатъчно движение и спорт. Тези дейности са полезни за нивата на кръвната им захар, стреса и цялостното им здраве.

Коментирай
Здраве и красота