Меню

Често срещани грешки при готвенето

9 юни 2014 | 11:29 | Илияна Николова
Добави в любими
Често срещани грешки при готвенето

Приготвяне

Много млади домакини допускат доста грешки в готвенето, докато се научат на тънкостите в тази област. Това е напълно нормално. Всъщност и по-обиграните домакини правят грешки – все пак готвенето е изкуство, което се учи цял живот, защото непрекъснато излизат нови рецепти, тенденции и начини за приготвяне на храната.

Но има някои основни положения и ако сте запознати с тях, няма да имате проблем. Кои са основните и най-често срещани грешки при готвенето, които влудяват домакините?

Грешка №1 – Не сте прочели рецептата преди да започнете да готвите

Доста често срещана грешка, дори и за по-опитните домакини. Преди да загреете мазнината, трябва да обмислите цялата рецепта, да прочетете стъпките внимателно, за да обмислите най-добрия начин за приготвяне на ястието, и най-лесния за вас!

Повечето готварски премеждия се случват именно заради пренебрегване на някой детайл от рецептата, който се оказва съществен.

Например, добавянето на студено масло вместо на стайна температура предизвиква бучки в тестото; добавянето на доматите към соса преди лука да е напълно сварен или изпържен прави зеленчуците по-хрупкави, което кара соса да не стане гладък, какъвто би трябвало да е.

Грешка №2 – Препълвате тигана

Препълването на тигана с много продукти е честа грешка, защото повечето домакини искат да приготвят бързо ястието. Това крие риск от задушаване на продуктите и тяхното запаряване заради образуването на конденз по ръбовете на тигана. Това пречи на доброто смесване на ароматите и вкусовете на продуктите.

Грешка №3 – Не загрявате достатъчно тигана

Случвало ли ви се е да сложите рибните филета или пържолата, или пък пържената филийка в мазнината, преди тя да се е загряла. Това също е доста честа грешка, която прави храната доста неприятна, защото ако мазнината не е достатъчно загрята, тя попива дълбоко в храната и я утежнява прекалено.

Грешка №4 – Варите макаронените изделия в прекалено малък съд и те стърчат

За да направите идеалните спагети или макарони, трябва да имате подходящ съд. Той трябва да е нито много малък, нито прекалено голям. Освен това трябва да добавите точното количество вода, дори малко повече. Макаронените изделия поемат вода при варенето и тя не трябва да е по-малко от необходимото. Иначе рискувате те да не набъбнат или да се слепнат.

Добре е да използвате вряща вода – така макаронените изделия стават най-добре. След като водата заври, тогава сложете спагетите в тенджерата.

Грешка №5 – Сотирате зеленчуците мокри

Излишната вода от листата и повърхността на зеленчуците образува пара в тигана, която по-скоро ще задуши и сплеска зеленчуците ви, отколкото да ги сотира. Освен това горещото олио ще започне да ви пръска с всичка сила. Затова гледайте да ги подсушавате, преди да ги сложите в тигана.

Грешка №6 – Заменяте сушените подправки в рецептата с пресни и обратно

При тази замяна трябва много да се внимава, защото някои подправки губят аромата си като са сушени, като босилека и магданоза, други добиват още по-голяма мощ, като естрагона и ригана. Затова ако в рецептата пише една лъжица пресен босилек, ароматът на сухия еквивалент почти няма да се усети.

Снимка: blog.bookrenter

Прочетете още:

Тайната на идеалната сметана
Тайната на идеалния омлет
Как да си направите домашна ванилова захар?

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 3 години )
Грешка 1 Не сте прочели рецептата преди да започнете да готвитеПрочети още на: https://***.az-jenata.bg/a/3-gotvarstvo/24082-chesto-sreshtani-greshki-pri-gotveneto/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
така е, много от тези гафове и аз съм ги правила и резултата не е добър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар