Писна ми

Страхувате ли се от заразени краставици и домати?

31.05.2011г. / 07 06ч.
Ивет Лолова
Страхувате ли се от заразени краставици и домати?

След ГМО и свинския грип, поредната истерия пламна със заразените краставици и домати! Смъртните случаи в Германия и тежки неразположения в Швеция, Великобритания, Дания и Холандия още повече повишават градуса на напрежението. Още по-напрегнато става, когато телевизиите съобщават, че заразата още не е спряна и не се знае точно откъде е тръгнала. Засега се знае, че опасните коли бактерии са намерени в зеленчуци, дошли от Европейския съюз.

Българската агенция по безопасност на храните вече е започнала проверки от зеленчуци по нашите пазари и пробите са отрицателни. Някои ще спрат да ядат пресни зеленчуци в разгара на сезона им и ще чакат селската продукция от градините да излезе на пазарите. Все пак възниква въпросът можем ли да вярваме на етикетите по магазините за произход на стоката и ако изискаме документ от собственика, дали ще ни го даде, щом не сме проверяващ орган?

\n

Az-jenata.bg попита няколко души от София и Варна „Страхувате ли се от заразени зеленчуци и плодове?“:

\n

Христо, София: „Страхувам се от всичко. Както от зеленчуци, така и от плодове, така и от мобилни оператори, от кабелни телевизии, от софийски и други води, от топлофикации и от държавата, от монополите, но от зеленчуци не се страхувам. Те поне не са си наели един отдел с адвокати и няма да ми водят дела за неустойки или просрочени заеми, сметки, договори. Открай време зеленчуците и плодовете си ги мием, и това е всичко, което можем да направим. А банките, електрификациите, държавата и корпорациите се мият много трудно, сам не може човек да ги измие. Ето затова от зеленчуци не се страхувам.“

\n

Снежана, Варна: „Новините за заразените зеленчуци ме притесняват. За това за известно време ще спрем да консумираме видовете зеленчуци, за които казват, че пренасят бактерията.“

\n

Димитър, София: „Не знам, обаче бих предпочел да не попадам на такива... При подобни ситуации страхът е напълно естествено състояние.“

\n

Наталия, София: „Не се задълбочавам прекалено много в информацията за заразените зеленчуци. Консумирам минимално и не се страхувам. Спазвам правилото, че дозата прави отровата. Има толкова много отрови наоколо, които поглъщаме, та едва ли краставиците точно ще ни вкарат в гроба.“

\n

Зорница, София: „Да, малко се страхувам, нормално е. Опитвам се да внимавам от къде пазарувам зеленчуци и да знам произхода им. Не че това е гаранция, но без зеленчуци в този сезон не може.“

\n

Даниела, София: „Страхувам се не от зеленчуците, а от недобросъвестните търговци, които ще скрият произхода на стоката. Също се съмнявам и в проверките на Агенцията за храните – не знам дали са достатъчни и дали ако има заразени зеленчуци, ще ги хванат. По телевизията гледах репортаж от една зеленчукова борса – собственикът каза, че имало внос от Испания през април, от който в момента някъде все още се продават такива зеленчуци. В същото време от агенцията дадоха друга информация – че е имало внос от зеленчуци от Испания през февруари-март, които вече са изчерпани. Е, на кого да вярваш?“

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Никола ( преди 11 години )
Не виждате ли, че това са поредните психози, бе хора! Не им се връзвайте!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Рецепта за деинфекци ( преди 11 години )
В литър вода капнете няколко капки йод /тинктура/ . Измиите добре зеленчука, изплакнете хубаво. Яжте със здраве!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар