Интимно

7 неща, които всяка жена да знае за либидото си

От какво се влияе то?

01.11.2016г. / 17 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Женското либидо е истинска загадка. Загадка, която обаче може да бъде разгадана, стига да се вслушате в тялото си. А и стига да знаете някои важни неща за женската сексуалност. Открийте тайните на своята сексуалност и желания като опознаете малко повече либидото си и как то се променя с времето и годините.

Либидото не е еднакво във всяка възраст

Не се плашете, ако усещате промени в сексуалното си желание. Това е напълно нормално. С годините то се променя. Обикновено в средна възраст се засилва, но поради определени причини може и да има спадове. Промени в либидото може да има и на месечна база. Това не означава задължително, че страдате от сексуален проблем.

Мозъкът е най-големият сексуален орган

Не мислете, че гениталиите ви са най-възбудимата част от вашето тяло. Не бихте имали всички тези прекрасни усещания по време на секс, ако главно участие не взимаше мозъкът. Той е спусъкът, който отключва сексуалната енергия и обработва усещанията. Той подтиква, той възбужда, той контролира сексуалността ви.

Ако една жена е потисната емоционално, съвсем естествено е либидото ѝ да е понижено и обратно.

Желанието може да се увеличи с годините

С напредването на възрастта сексуалното желание при повечето жени се увеличава. Средната възраст е разцветът на силите не само на мъжете, но и на жените. Ето защо сексуалният ви заряд най-вероятно ще се промени в този период от живота. Радвайте му се с пълни шепи!

Бъдете бдителни с лекарствата

Много различни видове лекарства могат да предизвикат сериозни спадове в либидото. Такива са противозачатъчните, антидепресантите, дори някои болкоуспокояващи. Някои медикаменти блокират невротрансмитерите, отговарящи за преноса на серотонин и допамин, което води до отказ от секс.

Стресът е убиец на либидото

На някои жени не им се вярва, че това е възможно, но е факт. Колкото по-дълго допускате да останете под крайно напрежение, толкова по-малко секс ще ви се прави. А това е истински омагьосан кръг, защото сексът е механизъм за намаляване на стреса.

Но как да го правите, когато нямате желание?

Свързани статии

Йогата може да помогне

Според изследванията, голям процент жени със сексуални проблеми са успели да ги преодолеят в значителна степен благодарение на йогата. Йогата успокоява нервната система, намалява стреса, допринася за подобряване на кръвообращението и крайният резултат е по-голямо сексуално желание.

Либидото ви може да страда заради хормоните ви

Заболявания като хипотиреоидизмът например, могат да понижат либидото. Такива са още диабет тип 2, който в същността си отново е вид хормонално нарушение, депресията.

Снимки: iStock

Коментирай