Липсата на сексуално желание към партньора ви, който все пак обичате и харесвате, е феномен, който възниква при определени обстоятелства. Невинаги в основата се крие охладняване на чувствата. Понякога редица други физически и емоционално-психически проблеми могат да предизвикат спад в либидото. Ето кои са те.

Всичко за любовта и секса можете да видите в рубриката ни „Интимно“ тук>>>

Имате малки деца

Когато ежедневието ви е погълнато от грижите за вашите малчугани, вероятно на дневен ред са проблемите в детската или в училище, здравословни проблеми, предизвикателства в развитието, последното нещо, за което ще имате желание и енергия, е секс. Ако освен това кърмите или сте в периода преди или след раждането, либидото ви вероятно е равно на нула и това е напълно нормално.

Билки за стимулиране на женското либидо>>>

Отчаяно се опитвате да отслабнете

Контролът на теглото е една от най-трудните задачи, пред които милиони хора се изправят. Това предизвикателство наред с всичките му трудности и неуспехи, лишения и болки, които е възможно да провокира, може да сведе сексуалното ви самочувствие и желание до минимум. Това важи още повече, ако имате и мащабни комплекси по отношение на голото си тяло.

Дефицит на някои витамини

Без значение дали следвате краткосрочни диети, които потенциално предизвикват дефицит на различни хранителни вещества или се храните нормално, е възможно да се появят различни видове недостиг на витамини и минерали. Дефицитите на хранителни вещества са една от най-честите възможни причини за липса на либидо, които могат да се влошат в периоди на раждане, кърмене, грижи за малко бебе или дете.

Още по темата

Безсъние

Изтощението може да е в основата на пониженото сексуално желание. Напълно нормално е да се чувствате отчуждени от мисълта за секс, когато страдате от хронично недоспиване, липса на енергия, умора и изтощение.

Странни причини за ниско либидо>>>

Хормонален дисбаланс

Когато нивата на естроген и тестостерон се колебаят, има вероятност като вторичен страничен ефект да се появи ниско либидо. В допълнение ежедневният стрес оказва силно негативно влияние върху сексуалното желание.

Не сте щастливи във връзката си

И накрая една от най-традиционните причини за липса на желание към партньора е влошаването на отношенията или избледняването на чувствата с времето. Ако нито едно обстоятелство от гореспоменатите не е налице, има вероятност разпадащата се връзка да е в основата на ниското ви либидо.