Всеки има своето определение за любов и стабилна връзка. Дали въпреки разбиранията си успяваме да изградим стабилни взаимоотношения? Как можем да укрепим настоящата си връзка?Вижте някои важни стъпки.

Бъдете реалисти

Много любовни отношения се провалят, защото хората търсят удобна, лесна, истинска любов. Но истинската любов изобщо не е онази романтична любов, която ни кара да не забелязваме недостатъците на партньора. Тя винаги е избор. Това е постоянната подкрепа на любимия човек, независимо от обстоятелствата. Това е разбиране на двамата партньори, че връзката им невинаги ще бъде безпроблемна. Такава любов е по-прозаична и изисква много повече усилия от двама души.

Защо на някои хора им е трудно да създадат връзка?

Научете се да се карате

Споровете в любовта са неизбежни, понякога полезни, но трябва да знаем как да спорим и да се караме с половинката си. Психологът Джон Готман идентифицира четири признака на поведение, които показват възможна вреда върху взаимоотношенията, като:

  • Критика на характера – например „Ти си глупав“;
  • Прехвърляне на вина;
  • Обиди;
  • Избягване на спора и игнориране на партньора;

Как да се научите да се карате правилно, за да укрепите връзката си?

По време на спор не изваждайте от архива стари скандали, стари грешки. Така няма да разрешите нищо, а само ще усложните ситуацията.

Ако кавгата няма индикация че ще бъде разрешена, а „градусите се покачват“, прекъснете я, излезте и се разходете. Върнете се към темата, когато и двамата сте се успокоили.

Изслушването с уважение е по-важно от това да се докажете като прави. Не избягвайте споровете, винаги изразявайте себе си и споделяйте своите притеснения.

Три основни типа връзки – вашата от кой тип е?

Не спирайте да показвате взаимно уважение

Това е фундамент за една връзка и ако искате да укрепите вашата, опитайте винаги да показвате непоколебимото уважение. Страстта ще си отиде, но любовта се развива и крепи на взаимното уважение. Всеки има интереси, право на мнение, проблеми и другият трябва да ги уважава. Не на последно място уважение означава и доверие.

Още по темата

Проблемите трябва да се обсъждат

Още една причина за разпадането на много връзки е нежеланието на партньорите да обсъждат проблемите, било то общите им или личните. Ако искате да затвърдите вашите взаимоотношения разговаряйте, изслушвайте се, чувайте какво казва другият. Имайте смелостта да споделяте различно мнение, страховете си, опитайте се да проявите разбиране.

Характеристиките на партньора ви разкриват повече за вас самите

Не се опитвайте да се контролирате един друг и да сравнявате кой какво прави за другия

Чували сме, че любовта изисква жертви, но трябва да се прави ясна разлика между това да правиш нещо насила, постоянно да жертваш себе си интересите си и тогава, когато взаимно полагаме усилия да се чувстваме добре в тези взаимоотношения. Ако жертвите, които правим ни карат да се чувстваме като жертва, то тогава, няма как да сме щастливи в любовта.

Снимка: iStock