Интимно

5 признака на тревожност във връзката, които да не пренебрегвате

Сигнали, които ще ви подскажат много за отношенията ви с партньора

24.09.2020г. / 16 33ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато обичате някого и ви е грижа за него, вие се притеснявате за връзката си, искате да я запазите. Това предизвиква тревожност, безпокойство, което е напълно нормално. Всеки се тревожи и притеснява за хората, които обича по всякакви причини. 

Ако от връзката липсват тези 5 неща, тя няма да е успешна

Когато обаче се появи натрапчива тревожност във връзката, това е негативен сигнал, че нещо дълбоко в отношенията ви куца. Безпокойството във връзката може да се окаже отровно, опасно и да съсипе отношенията между вас и партньора ви. А може и да е продиктувано от нечестни отношения, които са ви накарали да изпитвате някои чувства, характерни за безпокойството, породено от токсични отношения. 

Ето 5 от най-типичните симптоми на безпокойство и тревожност във връзката, които не трябва да пренебрегвате. 

Гняв 

Някои връзки и бракове изобилстват от конфликти и неудовлетворени очаквания. В тези болезнени и негативно интензивни отношения е трудно човек да играе съществена роля в разрешаването на основните проблеми. В бурните отношения невинаги е лесно да откриеш пътя и начина. 

Защо връзката ви се е превърнала в скучна

За да се справите с гнева е важно най-напред да си отговорите на въпроса от какво се страхувате. Какво ви плаши най-много в дадената ситуация. Отговорите на тези въпроси могат да ви отворят очите и да ви помогнат да спрете да реагирате на трудностите с гняв. Враждебността към партньора много често е симптом на премълчани чувства, неизказани мисли, спотаена мъка. С натрупването на тези чувства гневът напира все повече. 

Несигурност 

Несигурността е тиха форма на безпокойството. Дълго време вероятно ще се чудите какво ви има или какво се случва с връзката ви, докато осъзнаете, че всъщност сте несигурни както в нея, така и в партньора си. Несигурността е мощен фактор за хронично недоволство, дори тласкане към изневяра. Ако тя вече се е случила или дори е била само в мислите на партньора ви, несигурността ви обзема и не можете да се отървете от нея. Става все по-силна и превзема мислите и действията ви. 

Снимка: istock

Липса на внимание

Друг симптом на безпокойство в отношенията е скуката. Партньорът, който се нуждае от повече внимание обикновено е тревожен, когато не го получава. Възможно е да се появят натрапчиви мисли, че половинката ви не ви обича или ви изневерява. Усещането, че нещо нередно се случва във връзката ви, не ви напуска. Започвате да се държите предизвикателно и изпитателно към партньора си, а той отвръща с още повече студенина. 

Как прекаленото внимание към партньора вреди на връзката

Свързани статии

Избягване

Връзките невинаги са така страстни и щастливи през цялото време. Продължителните връзки и дълготрайните бракове имат своите върхове и спадове. Когато попаднете в спад, единият от партньорите избягва другия или се избягвате взаимно. Тази пасивно-агресивна стратегия води до задълбочаване на безпокойството. 

Недоволство 

Да се доверяваш на другите, особено ако си научил, че да им се доверяваш понякога може да причини болка и страдание, е наистина трудно. Ако са ви отхвърляли и разочаровали, доверието е трудно постижимо. Така се появява постоянното недоволство от партньора, от връзката, от отношенията и ситуациите, в които изпадате.  

Коментирай