Интимно

5 признака, че не общувате нормално във връзката

По какво личи, че комуникацията с партньора ви е затруднена

22.05.2022г. / 06 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако някой ви попита дали имате проблеми в комуникацията с партньора ви, вероятно без да се замисляте ще отговорите с „не“. Трудно е човек да признае пред себе си, че има какъвто и да е проблем, особено свързан с половинката му. Игнорирането на проблемите и отклоняването на вниманието от същината им е една от главните причини за несправянето с тях. Лошата комуникация и недоброто общуване в една връзка са основа за провал на отношенията като цяло. А много хора не признават, че имат проблем с комуникацията, защото се страхуват от открито говорене за проблемите. Замитането им под килима и отминаването им с надеждата нещата да се уталожат е една от най-често срещаните грешки, които доказано не работят в полза на връзката. 

5 начина на комуникация, които щастливите двойки използват

Кои са признаците, че имате сериозни проблеми в общуването с партньора?

1. Предполагате, че партньорът ви подразбира какво искате, знае какво мислите

Въпреки че много добре знаете, че хората не умеят да четат мисли, все пак допускате, че половинката ви има тези специални умения. Сърдите се, цупите се, когато не ви разбира, правите драми, премълчавате нещо, а очаквате той да се сети. Той обаче не се сеща, разбира се, и това се превръща в повод за конфликт. Такива и още много други примери могат да са доказателство за лош подход в комуникацията, който пречи на добрите отношения. 

2. Имате много неизговорени очаквания 

Всеки има очаквания от партньора и от връзката си. Важно е да говорите за това. Иначе нещата лесно могат да се объркат. Ако не сте на едно мнение за важните неща, тогава могат да се появят редица проблеми, дори на пръв поглед минимални и незначителни, които да се превърнат в големи поводи за конфликти. Важно е всички важни за вас и партньора ви неща да бъдат открито изговорени, за да сте наясно накъде вървите заедно. Ако не говорите за очакванията си от връзката, тогава имате проблем с общуването. 

10 малки комуникационни трика, които подобряват връзката

3. Не говорите честно за това какво искате

Ако говорите за проблемите си и желанията си, свързани с партньора, връзката и бъдещето ви, но не сте искрени, това също е проблем. Тук е важно най-напред да признаете това пред себе си, а след това да подходите по нов начин към партньора си. Неискреното и прикрито поведение, казването на онова, което знаете, че партньорът ви иска да чуе, са все погрешни стратегии, които не водят до прогрес в отношенията, а само забавят провала им.  

6 стъпки за подобряване на комуникацията във връзката ви

4. Не сте способни или се страхувате да кажете „не, това не е ок за мен“

Много хора се страхуват да казват „не“, когато наистина имат нужда да го направят. Отказите не са повод за раздори или за проблеми. Те са начин да заявите себе си, мнението си, да покажете с какво не бихте се съгласили и какъв компромис не бихте направили. Хармония и щастие във връзката не означават автоматично да се съгласявате с всичко, което не е добре за вас. Ако се страхувате да казвате „не“, това е сигнал за проблем в общуването. 

3 правила за добра комуникация в една връзка

5. Не забелязвате колко неясни сте всъщност 

Яснотата в общуването личи по начина, по който говорите с партньора си. Уклончивите отговори, неточното определяне на отношенията, неискрените заявления, недомлъвките, прикриването на истинските чувства в дадения момент, са само част от примерите за неяснота в комуникацията. За да подобрите общуването си е много важно да осъзнаете дали сте достатъчно ясни в изказванията си или не. Погледнете към себе си и преценете дали сигналите, които изпращате към партньора си не са неясни и дали не го карат да се заблуждава, а оттам се появяват и други комуникационни недоразумения.  

Коментирай