Интимно

3 афродизиака за мъже и жени

За повече страст във връзката

08.12.2022г. / 11 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Всички сме чували за афродизиаците и тяхната способност да повишават сексуалното желание при мъжете и жените. Историята на афродизиаците започва още преди векове. Днес те са често срещано допълнение към всяка връзка, тъй като ѝ помагат да бъде процъфтяваща, страстна, дългосрочна.

Афродизиакът е агент, който засилва сексуалното желание и влияние на поведението, което прави секса постижим и приятен. По същество тези агенти повишават либидото ни, помагайки ни да влезем в правилната нагласа, за да се чувстваме и да се държим привлекателно.

Нашето либидо, известно още като сексуално влечение, се определя като „цялостното сексуално влечение на човек или желание за сексуална активност“, отбелязва yourtango.com

Тест: Какви сте в секса

Но дали знаем как да използваме ефективно афродизиаците, защото те не са просто приятен аромат или вкусна храна, за която сме чували, че повишава сексуалното желание.

Първоначалният прилив, който усещаме в началото на една връзка, стимулира чувството на еуфория в мозъка. Това е, което създава и укрепва първоначалната основа на любовните спомени от взаимоотношенията. Това засилва и петте ни сетива, помага ни да се съсредоточим върху любовта си.

Когато сме на крилете на любовта се усещаме много по-позитивни, енергични. Но колкото и да ни радва любовта, нашето тяло не може непрекъснато да освобождава хормони и невротрансмитери, които да ни карат да се чувстваме вълшебно и да имаме желание за секс.

Повишените нива на адреналин, ендорфини, норепинефрин биха натоварили тялото и мозъка ви с течение на времето. Освен това е трудно да функционираме правилно в други условия, когато любовта напълно превземе ума ни, нали?

Каква е разликата между интимност и близост?

Когато започнем нова връзка и тя се окаже продължителна във времето, като месеци, години, настъпва и промяна, която е белязана от повишаване на серотонина, окситоцина и вазопресина и намаляване на тестостерона, всички от които имат за цел да поддържат нас и любимия ни човек заедно в дългосрочен план.

Западни изследвания показват, че двойките, които правят нови неща заедно редовно, имат по-добри, по-удовлетворяващи взаимоотношения.

Тези нови и вълнуващи преживявания стимулират повторно производството на онзи биохимически коктейл, от който сме „пили“ по време на началните етапи на влюбването, като отново подобряват специалните моменти и укрепват интимната ни връзка.

За да се възползваме напълно от предимствата на храните афродизиаци, първо трябва да ангажираме мозъка си.

Използването на всичките пет сетива и привличането на внимание към нашето емоционално състояние с фонова музика и съблазнителна атмосфера ще започне да произвежда ендорфини, което от своя страна стимулира производството на повече допамин.

Тези два неврохимикала работят в тандем, за да имаме постоянен поток от приятни чувства.

След това към „коктейла“ се добавя норепинефрин, който засилва паметта, подобрява ученето и изостря способността ни да останем фокусирани. Освен това има положителен ефект върху възбудата, системата за възнаграждение, настроението и кръвното налягане. Увеличаването на норепинефрин може също така да ни помогне временно да оставим настрана притесненията и разсейването, за да можем да имаме по-удовлетворяващо сексуално изживяване с партньора си.

Допаминът и норепинефринът се синтезират в тялото от аминокиселините тирозин и фенилаланин.

Богатите на протеини храни като червено, птиче месо, морски дарове и твърди сирена повишават нивата на тирозин, подпомагайки метаболизирането на норепинефрин.

Фенилаланинът обаче трябва да си го набавим чрез консумацията на някои храни, тъй като не се синтезира в организма ни. Добри хранителни източници на тази аминокиселина са млечни продукти, авокадо, ядки, семена, бобови растения, листни зеленчуци, пълнозърнести храни, птиче месо, риба, някои морски дарове и други.

Ето 3 категории афродизиаци за мъже и жени, които искат бързо да увеличат либидото си.

1. Тези, които ангажират всичките пет сетива

Първата категория включва онези афродизиаци, които предизвикват пълната ангажираност на сетивата ви. Това е начинът, по който се подготвяте и първоначално се ангажирате с любовта си по време на срещата си, като приятната музика, която слушате, докато се обличате, мислите за това в какво би искал да ви види партньорът ви, докато избирате тоалет, начинът, по който проектирате средата. Предизвикване на романтични чувства със свежи цветя, свещи.

Тези неща подтикват вашите ендорфини да подготвят сцената за нощ на удоволствие. По този начин, първата стъпка към една страстна нощ, започва с психическа подготовка, чрез създаване на романтична атмосфера.

Защо изневерява мъжът? Отговори от специалисти

2. Храни и напитки, които ви дават моментално въздействие

Втората категория е това, което повечето хора смятат за афродизиаци – вещества, които незабавно повишават възбудата, след като влязат в тялото ни.

Те включват алкохол, лют червен пипер (пикантни храни), храни и подправки с определени миризми, които отделният човек намира за възбуждащи, джинджифил, гинко билоба и храни или добавки, които ви дават супер доза витамин Е - като спанак, авокадо, ядки, слънчогледови семки и други.

Бъдете внимателни с алкохола, тъй като ако е в повече, определено замайването ще замъгли преценката ви и насладата от обстановката, храната, комуникацията с любимия човек, а те също са афродизиаци, както отбелязахме. За хранителни добавки с ползи за здравето, винаги се допитвайте до вашия лекар.

Свързани статии

3. Хранителни вещества, които трябва да присъстват редовно в менюто ни

Третата категория афродизиаци включва хранителни вещества, които е важно да осигурим на тялото си. Такива са цинк, витамин С, желязо, витамин Е. Полезни са за сърцето (и не само), но и за сексуалното здраве.

Здравословното и балансирано меню, което е богато на тези хранителни вещества, помага да поддържаме стреса под контрол, сетивата ни ангажирани, фокуса върху любовта, кръвообращението ни е подобрено.

По материали от yourtango.com

Коментирай