Интимно

5 навика за щастлива връзка според психолози

Вижте кои са

07.12.2022г. / 08 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да бъде една любовна връзка пълноценна и удовлетворяваща, тя се нуждае от няколко ключови фактора, смята американският семеен психолог Guy Winch. Според него това са определени умения, които ние развиваме във връзката си с много практика, като това да не се приемаме за даденост с партньора, да не говорим лошо за него пред други хора, тъй като това може да влоши отношенията ни.

Кои други навици са важни, за да бъдем щастливи с любимия ни човек?

1. Състрадание

Първата стъпка към него е емпатията. Състраданието е способността да си представите себе си на мястото на някой друг и да му дадете някаква обратна връзка. Да го подкрепите или да го утешите. Когато двама души са от дълго време в една връзка, то те може да си помислят, че се познават един с друг много добре. Но това може да се окаже пречка да развиете емпатия един към друг в отношенията. Това може да се избегне чрез практикуване на състраданието.

Опитайте се да се поставите на мястото на някой друг. Забравете мнението си за проблема, опитайте се да разберете емоциите на другия човек. Това ще ви позволи да покажете съпричастност, която е толкова важна за една щастлива и здрава връзка.

5 характерни черти на безусловната любов

2. Емоционално разбиране

Още една важна и не толкова лесна стъпка. Тя означава, че е важно не само да можем да се поставим на мястото на някой друг, но и по време на много разгорещени спорове, каквито могат да се случат във всяка връзка. Тогава е важно да запазим уважението един към друг, да бъдем добри слушатели и да споделим усещанията си така, че и двете страни да стигнат до общо решение, което да ги удовлетворява, проявявайки разбиране една към друга.

5 мъжки фрази, които са сериозен червен флаг

3. Внимание и учтивост

В началото на всяка нова любовна връзка вниманието и учтивостта ни един към друг са по-често срещани. С времето започваме да ги подценяваме, защото без да осъзнаваме, приемаме половинката си за даденост. Но в определен момент липсата на жестове на внимание може да започне да липсва и единият да се опита да сподели. Невинаги обаче може да се срещне разбиране.

Еднократните актове не стабилизират връзката. Вниманието един към друг се изразява не само в подаръците и цветята на празници, когато сме се скарали. То е и в малките всекидневни жестове един към друг, когато всеки има с какво да допринесе за комфорта на любимия човек. Звучи лесно, познато, но много двойки го пропускат.

Свързани статии

4. Без четене между редовете

Не се опитвайте да четете между редовете, когато вашият партньор ви каже нещо неутрално или дори хубаво. По този начин вие ескалирате несъществуващ конфликт. Или конфликт, който съществува само в мислите ви. Понякога причината да сме мнителни във връзката си има своето обяснение, но това може да попречи сериозно на стабилността, особено ако често се съмняваме, а не задаваме директни въпроси така, че да не обидим другия, но и да получим нужното ни уточнение.

5 неща, които влюбеният мъж не би направил

5. Благодарност

Още нещо, което е важно за стабилността и щастието на една връзка. Думата „благодаря“, показването на благодарност един към друг, може да направи чудеса във взаимоотношенията. Това показва, че се ценим един друг, че някой е полезен в дадена ситуация, показва признателност, уважение.

По материали от brightside.me

Коментирай