Интимно

Кое е по-важно във връзките от любовта?

Доверието понякога означава много повече за отношенията, отколкото самите чувства

22.12.2022г. / 07 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любовта е нещо, без което никоя връзка не би могла да просъществува. Но тя не е единственото, върху което се базират отношенията. Тя е прекрасна, страстна, увличаща и вълнуваща в началото, но с течение на времето става все по-недостатъчна, за да бъдат изградени отношенията и да бъдат надградени, развити в по-дълбока посока.

5 личности, които ще предадат доверието ни във връзката

Когато любовта е затъмнена от страх и несигурност, трайно се загнездва недоверието. Именно то е една от главните и най-чести причини за влошаване на отношенията и раздяла.

Доверието във отношенията въобще е много важно, за да бъдат щастливи, дълготрайни и здрави отношенията между двама партньори. Ето защо в много случаи доверието се оказва много по-важно от самата любов.

Доверието се печели трудно, но се губи лесно. Всеки има своите страхове относно това дали може да вярва на партньора си или не. Причините за недоверие са много. Често са провокирани от преживявания в детството или заради неуспехи в любовта, болки, които са оставили дълбоки рани, които не зарастват лесно. Да цари доверие във връзката е нещо, което понякога наистина е по-важно от самата любов.

Доверието във връзката по-важно ли е от любовта?

Защо доверието е толкова важно за връзките?

1. Доверието и любовта вървят ръка за ръка.

Без доверие любовта все някога отшумява, дори умира. Ако не си вярвате, това погубва и най-силната любов, дори най-здравите иначе отношения. Когато съмнението се загнезди между партньорите, то може да отрови чувствата и да съсипе връзката.

2. Доверието води до приемане.

Доверието е по-важно от любовта, защото то помага да приемете човека до себе си какъвто е без да имате съмнения в него. Когато вярвате на партньора си, това ще ви помогне да приемате неговите решения, действия, поведение без да го съдите. Няма да се питате какво наистина мисли и дали не ви лъже, когато сте заедно, а това е една от най-стабилните бази, върху които може да стъпи една връзка.

Признаци, че можете да имате пълно доверие на партньора си

3. Доверието подсигурява допълнително връзката.

Връзка без доверие е нещо, което не може да просъществува дълго. Рано или късно любовта бива съсипана от съмнения, подозрения, емоционално отдалечаване. Когато между партньорите цари пълно доверие, връзката се развива и върви напред към своето естествено задълбочаване.

4. Ставате по-близки, посрещайки трудностите.

Доверието помага да се сблъсквате с различни предизвикателства и да си помагате в трудностите. Липсата на доверие пречи на преодоляването на препятствията, а те са навсякъде около вас в живота и ежедневието.

6 начина да си върнете доверието във връзката

5. Когато има доверие помежду ви, вие контролирате емоциите си по-лесно.

Недоверието поражда съмнения, несигурност, които водят към нервност и са предпоставка за изпускане на нервите. И обратното – когато имате доверие на партньора си, вие умеете да контролирате емоциите си по-добре, защото няма какво да провокира емоционална нестабилност у вас, дори да се изправите пред най-големия проблем.

Коментирай