Домашни хлебчета за пръв път

20 септември 2011 | 08:51 | Аз жената
Добави в любими
450 г брашно
1/2 кубче мая
250 мл прясно мляко
80 г масло
1 яйце
60 г захар
1 ч.л. сол
1/2 шепа (не знам дали има такава мерна единица :)) пшеничен зародиш

Продукти
Приготвяне


Приготвяне:
Отдавна си мечтая за вечеря с топли домашни хлебчета, намазани с масло, френски сирена, фини мръвки и охладено бяло вино. Престраших се и опитах да приготвя хлебчетата съвсем сам. Разбира се благодарение късмета на начинаещия ми се получи много добре.За това и споделям рецептата.
Млякото се затопля и в него се разбива маята и маслото. Тази смес трябва да престои около 10 минути. През това време включете фурната на 220 C. Добавете в сместа и останалите съставки. Изберете си подходяща повърхност и започнете да месите около 7-8 минути. Аз лично го мачках, докато ми се стори достатъчно еластично! Оставете си малко от брашното в близост до площадката за месене. Ще ви потрябва, докато сместа още лепне. Оставете да втаса покрито с кърпа - някои казват, че са нужни 20-30 минути, други чакат да се удвои обемът на тестото. Аз го сложих в близост до загрята печка и изчаках около 25 мин. След това направете втасалото тесто на отделни питки и поставете в тавата. Препоръчвам да я постелете с готварска хартия, за да спестите усилия при миенето после :)
Пекат се, докато придобият приятен вид и ароматът се усети в съседната стая. Горе-долу 20 минути. Ако Ви е за първи път, може да направите половин доза. Да не Ви е яд, ако нещо не се получи както трябва.
Но както казах, късметът на начинаещия вероятно ще Ви покрие. За това действайте смело.

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Моника ( преди 11 години )
Изглеждат много апетитни, ще ги опитаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Д. ( преди 11 години )
Когато отварям сайта с Microsoft IE, списъкът с продуктите се визуализира отдясно *** снимката зад рекламите. С Opera и Morzile FireFox, списъка с продуктите е под снимката. Предполагам, че и други хора ползват Microsoft IE. Моля имаите това предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Димитрина ( преди 11 години )
Браво!Само като ги гледам тия хлебчета и ми иде да захапя екрана!Що се отнася до шепата - има! Баба ми все със шепи мереше и всичко и се получаваше перфектно.:)Давай все така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
didonab ( преди 11 години )
Ехоо.......Моля, който списва сайта да намали прозореца за снимките на блюдата, защото не се чете списъка с продуктите. Това започна от повече от месец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар