Хрупкава коричка и нежна, кремообразна сърцевина – това е този тиквен пай. Един от най-популярните американски десерти. Има много вариации, а класическата рецепта се приготвя изключително лесно. Топлите подправки в него му придават ухание, което събужда нетърпение да бъде опитан току-що изваден от фурната, но за най-съвършен вкус трябва да се изчака да изстине добре. Автор на рецептата е Ирина Катеринска, като рецептата е включена в най-новата й кулинарна книга „Малка книжка за есента“.

Начин на приготвяне:

Брашното се изсипва в купа заедно със солта и захарта. В средата му се прави кладенче и се слага нарязаното масло. Меси се тесто, като в началото се добавят 2 с. л. студена вода. Ако тестото не се събира на топка, се добавя и останалата вода. Замесва се твърдо, нелепнещо тесто, което се оставя в хладилника за 30 мин. През това време тиквата се обелва, нарязва се на кубчета и се сварява. След като се охлади, се намачква с вилица на пюре. Яйцата за пълнежа се разбиват с миксер заедно със захарта и сметаната. Добавя се тиквеното пюре, канелата и карамфилът. Бърка се, докато се получи хомогенна смес. Охладеното тесто се разточва на кръг с диаметър 25 см и се слага във форма за пай с размер 23 см, като се притиска добре към стените. Плънката се разпределя отгоре и сладкишът се пече на 180 градуса за 40 мин, или докато тестото придобие златист цвят, а тиквеният крем стегне. Сервира се напълно изстинал, най-добре след една нощ престой в хладилника.

Съвет: За по-лесно разточване на тестото, то се слага между два листа прозрачно фолио или хартия за печене.

Опитайте още:

Снимка: Димитър Катерински