Меню

Усукана питка с масло

25 януари 2014 | 13:00 | Аз жената
5 от 2 гласа
Добави в любими
500 мл прясно мляко 
1 белтък+1 жълтък за намазване на питата 2 с.л. олио 
1 кубче мая 
1 с.л. захар 
1 с.л. сол 
1 кг брашно 
250 г краве масло 
шарена сол по желание 
300 г сирене по желание

Продукти
Приготвяне

Затоплете прясното мляко, разтворете маята, лъжицата захар и 2 супени лъжици брашно в него. Покрийте с кърпа и оставете да шупне. Пресейте брашното в тава. Много е важно продуктите да са със стайна температура, за да втаса по-бързо тестото.

Направете кладенче по средата, изсипете кваса от млякото и маята, олиото, белтъка, солта и замесете хубаво меко тесто. Оставете го да втаса, намазано с олио, за да не хване кора. След втасването разделете тестото на три равни питки и ги премесете леко. Оставете ги отново да втасат.

След като са готови, разточете ги на кръгли кори с дебелина 2 мм и трите пити. Намажете всяка обилно с разтопено краве масло. По желание може да поръсите обилно със шарена сол и краве сирене. Наредете ги една върху друга. Навийте на стегнато голямо руло и започнете да усуквате и издърпвате едновременно, за да се получи по-дълго руло. Оставяте да втаса отново.

Намазвате със жълтък, разбит с малко олио. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса. След като я извадите от фурната веднага я напръскайте с вода и я увийте в памучна кърпа за 10 мин.

Автор на рецептата е dessi_pipi, участник в кулинарния конкурс „Празнични трапези“.

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай