Меню

Как да си направите брашно от нахут

23 март 2022 | 05:32 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Снимка: istock

Продукти
Приготвяне

Алтернативните видове брашно стават все по-популярни сред хората, които се опитват да избягват глутена или бялото брашно, което е по-калорично и наситено с въглехидрати. Брашното от нахут е едно от най-използваните алтернативни брашна с приятен вкус и мека текстура. Един от главните недостатъци на тези брашна е, че често са доста по-скъпи от обикновеното бяло пшеничено брашно.

Има ли брашно, което се счита за най-здравословно?

Затова е по-добре да си направите сами брашно от нахут, за да спестите пари, а и за да сте сигурни, че в брашното, което ползвате, няма допълнителни примеси, подобрители и консерванти.

Брашното от нахут не е новост, поне за източните култури. В западния свят и у нас алтернативните брашна започнаха да добиват популярност през последните години, но брашното от нахут например е част от индийската кухня и култура от векове.

Брашното от нахут е много полезно и здравословно, защото е много богато на ценни витамини и минерали. За разлика от бялото пшеничено брашно, брашното от нахут съдържа протеини, фибри, фолиева киселина, желязо, магнезий, фосфор, мед, манган. То може да допринесе за по-добро храносмилане и да осигури по-дълготрайна ситост заради богатото наличие на фибри и протеини в състава си.

Видове брашно без глутен и как да ги използвате

Единственият недостатък на брашното от нахут е, че то е по-скъпо от рафинираното брашно. Но това не бива да ви притеснява, защото можете да си го направите вкъщи.

Как да си направите брашно от нахут?

Всичко, което ви трябва, за да си направите брашно от нахут, е кухненски робот или блендер и пакет сушен нахут.

Може да се наложи да мелите на части, за да може нахутът да се смели добре и да останат възможно най-малко едри бучици. Започнете на ниска скорост, а след това пулсирайте брашното на висока скорост, докато придобие прахообразна текстура.

Пресейте брашното от нахут, за да премахнете останалите твърди парченца (винаги остават такива). Можете да използвате мелница за кафе или подправки, за да смелите по-твърдите частици, ако не искате да ги изхвърляте.

Алтернативни заместители на бялото брашно

Пресейте брашното още веднъж, за да сте сигурни, че е в перфектна форма – фино и нежно. Брашното от нахут може да се съхранява на сухо, проветриво и тъмно място за 6 месеца. Може да се съхранява и във фризера до 2 години.

След като направите брашното от нахут, можете да го използвате за приготвяне на бургери, хляб, бисквити. То е по-универсално, отколкото повечето хора мислят, защото се страхуват от вкуса му. Може да се използва за печива и сладкиши, палачинки, като сгъстител за супи вместо пшеничено брашно, за приготвяне на солен или сладък хляб или за овалване на кюфтета, панирани меса.

Бадемово или кокосово брашно – кое е по-здравословно?

Брашното от нахут е по-меко и нежно от традиционното. Трябва да се има предвид, че то поема повече течност. Заместването на бялото брашно с нахутено в различните рецепти изисква внимание с точното количество, което може да създаде повече сложност. Но с повече опити не е невъзможно да се придобие представа за точните количества, които да използвате в различните рецепти. Възможно е и смесването му с обикновено брашно или други видове алтернативни брашна за повече разнообразие във вкусовете и текстурите.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай