Меню

Трикове за правилно замразяване на месо

30 септември 2022 | 05:57 | Илияна Николова
4 от 8 гласа
Добави в любими
Снимка: istock

Продукти
Приготвяне

Месото е продукт, който присъства на трапезата на много домакинства. Когато купувате месо за цялото семейство, вероятно количеството е по-голямо, отколкото можете да изядете на едно хранене. Прясното месо се разваля бързо, което налага замразяването му за следващо готвене. 

Неочаквани храни, които можете да замразите във фризера

Замразяването на месо обаче не е толкова просто, колкото изглежда. Има някои неща, с които трябва да се съобразите, за да запазите вкусовите и хранителните му качества, а и да улесните готвенето. 

Ето някои хитри трикове за правилно замразяване на месо, които ще ви спестят време и ще запазят вкуса и текстурата на любимите ви меса. 

Намалете ледените кристали чрез бързо замразяване на месото

Може би ви се струва, че замразяването на месото го предпазва от разваляне, но и при него може да възникне този риск. Най-добрият да замразите месото е като го направите много бързо преди да се е стоплило навън и да е отделило вода и сокове. Ако не замразите месото по най-бързия начин, това ще създаде условия за ледени кристалчета, които развалят текстурата на месото, особено след размразяване. Още един трик е да го подсушите щателно преди да сложите във фризера. Подсушаването е задължително и след размразяване.

Трик за дезинфекция на дъските за рязане

Проверете температурата на фризера 

Не всеки фризер и всяка камера работят еднакво. Температурата на замразяване е важна, защото от  нея зависи дали продуктът ще остане годен за консумация. Във фризера съхраняваме храни, които имат различна трайност. Месото може да се съхранява замразено между 6 и 12 месеца, но само при условие, че температурата е подходяща. Фризерът или камерата задължително трябва да поддържат температура от -20 градуса, за да е месото ви годно за употреба. 

Режете месото на предварителни порции 

Нарязаното и оразмерено месо се замразява и размразява много по-лесно. Така ще можете да вземете точно толкова замразено месо, колкото ви трябва за готвене, а останалото ще запазите във фризера. Много хора правят грешката да замразяват големи парчета месо, да ги изваждат и размразяват, да режат от тях за готвене, а останалото да връщат отново във фризера. Не го правете, защото това прави месото значително по-негодно, дори опасно за здравето. 

5 начина да консервирате и запазите храната си

Увивайте месото плътно 

Важно е да замразявате месото в подходящи торбички или съдове, така че да не бъде изложено на влиянието на кислорода, който ускорява процесите на гниене. В месото се съдържат и бактерии, които при неправилно съхранение може да достигнат до околните продукти във фризера или хладилника. За предпочитане е месото да се вакуумира преди замразяване. 

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай