За дома

Хортензия – коледна украса по всяко време

Храст, който променя цвета си

15.11.2013г. / 17 10ч.
Аз жената
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Хортензията (Hydrangea hortensis) е един от най-кичестите и цветни храсти, с които може да украсите градината си. Цяла зима може да разглеждате снимки на различните кълбовидни съцветия и да си изберете какво най-много би подхождало – розово, бяло, синьо, червено... познати са над 100 различни сортове.

Интересно е да се знае, че в зависимост от това с каква вода поливате растението, то може да промени цвета си. Например, ако сте си насадили бяла хортензия, но искате сини цветове – не е невъзможно – просто трябва да я поливате известно време като към водата й прибавите и една супена лъжица амоняк.

Експериментаторите добавят и алуминиев сулфат, променят съдържанието на желязо и киселинността на почвата, за да постигнат различни окраски. Най-безболезнено е да заровите няколко пирона при корените на растението и да поливате с обикновена вода. Би трябвало да има оцветяване в синьо – колкото по-голямо е съдържанието на желязо, толкова по-тъмносин ще е цветът.

Свързани статии

Хортензията цъфти от пролетта до есента и цветовете достигат до 30 см в диаметър. Цветовете са изключително трайни, дори може да изсушите тези кълбета и да ги използвате като коледна украса.

Хортензиите са блатни растения, което пък на нас трябва да ни говори, че са изключително влаголюбиви. Идват от най-големите ценители на красотата и естетиката в древни времена – ясно от къде – Китай и Япония.

Хортензията е лесно приспособима, единственото условие е да й осигурите достатъчно пространство, светлина и вода – какво му трябва на едно цвете? Все пак не я садете на пряка слънчева светлина, защото трябва да увеличите двойно и тройно поливането. Хортензията може да вирее и на по-сенчести места и тогава няма да се налага да я поливате толкова много. Добре ще се чувства й в сянката на някое дърво.

Ако вече сте си насадили хортензия, това което трябва да направите през есента е да я приготвите за зимен сън – да я подрежете на височина 20-30 см. Колкото по-редовно я подрязвате, толкова по-кичести цветове ще си осигурите.

Най-лесният начин за размножаване на хортензията е чрез резници. Поставят се във вода, за да пуснат корени и след това се вкореняват.

Определено един храст хортензия прави градината по-романтична, по-уютна и по-цветна. Може да си насадите хортензия точно до къта за кафе.

Ако имате зимна градина можете да насадите хортензията и в саксия – единственото, което трябва да имате пред вид е, че заема много място. Но пък е красива.

Автор: Вергиния Генова

Коментирай