За дома

Домакински трикове за прогонване на молци

Какво трябва да направите, за да предотвратите нападението на молци

20.07.2015г. / 14 19ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Домът е идеална среда за размножаване на молци. Не се чудете, ако един ден осъзнаете какъв рояк сте си „отгледали“ за отрицателно време.

Молците снасят малките си яйца на скрити и топли места. По този начин наведнъж се раждат стотици молци, които изведнъж нападат жилището ви. Ако имате и вълнени и памучни дрехи (всеки има поне едното), ще си навлечете голям проблем.

Какво да направите, за да се справите с молците в дома?

Не дръжте мръсни дрехи в гардероба

Молците предпочитат мръсните дрехи. Затова ако сте оставили зимните палта в дрешника без да сте ги занесли на химическо, очаквайте неканени гости. Много е важно в затворените пространства за складиране на текстил всичко да е прибрано чисто.

Най-добре е да опаковате дрехите, които не носите през този сезон в найлонови торби.

Вакуумирайте

Вакуумните торби са много удобни. Освен че спестяват много място в гардероба или дрешника, те предпазват от молци, запрашаване и лоша миризма от застояване.

Важна препоръка е да почиствате с прахосмукачка стриктно и редовно, защото молците се хранят с влакна, мъртви епидермални клетки и други трохи, попаднали по повърхностите в дома.

Регулирайте отоплението

Трябва да се вземе предвид фактът, че молците виреят най-добре в топли помещения. Затова е важно да се внимава с прегряването на жилището. Твърде високите температури не са препоръчителни.

Свързани статии

Дрехите трябва да виждат дневна светлина

За да предотвратите загнездването на ларви на молци в дрехите, които не носите през този сезон, е важно да ги изнасяте на пряка слънчева светлина поне веднъж седмично. Така ще се унищожат яйцата на бъдещите нападатели, ако вече ги има. Ако не – няма да се появят.

Това важи и за килимите и меките мебели в дома.

Продукти против молци

Продуктите, издаващи лавандулов аромат са много подходящи за прогонване на молците, както и превенцията срещу тях. Те не дразнят, не предизвикват алергични реакции и оставят приятен аромат в целия дом.

Коментирай