За дома

Грешки, с които съкращавате живота на уредите си

Ако не ги допускате ще се радвате на работещи уреди задълго

06.05.2020г. / 09 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Електроуредите са нашето спасение в ежедневието. Благодарение на тях можем да се справяме бързо и лесно с иначе трудоемки задачи, които биха затруднили силно съществуването ни. С грешките в експлоатацията им обаче силно съкращаваме живота им, което предизвиква нежелани разходи и влияе негативно на околната среда.

5 признака, че пералнята ви е пред разваляне

Кои грешки, които допускаме, съкращават живота на уредите?

Лаптоп

Няма нищо по-лошо за лаптопа от това да го оставяте постоянно включен. За да работи добре задълго е необходимо поне веднъж на ден да го изключвате напълно. Така той при новото стартиране ще може да инсталира всички нови версии на програмите и софтуера си, така че да работи максимално добре. Почиствайте го редовно от прах и не го оставяйте на дивана – така прегрява лесно и се разваля.

Телефон

Най-голямата грешка, която много хора допускат с телефона си е зареждането му през цялата нощ. Свързаността на телефона с електричеството след като батерията е заредена до 100% може сериозно да я увреди и да съкрати живота на любимото ви смарт устройство.

Грешки, с които съкращавате живота на пералнята си

Пералнята

Претоварването със свръхтегло е най-голямата грешка при пералните машини. Изкушаващо е да сложите и тази блуза, и този панталон или пък и тази кърпа, какво толкова ще се случи, вероятно си мислите. Всеки допълнителен грам обаче съкращава живота на пералнята. Неслучайно всяка машина е изрично предназначена за даден брой килограми мокро пране, които може да понесе. Претоварването износва лагерите на пералнята и може да доведе до бързото ѝ разваляне.

Прахосмукачката

Никой не иска да чисти филтъра на прахосмукачката след всяко чистене, но това се налага. Ако чакате филтърът да се замърси максимално, това не само съкращава живота на уреда, но и прави чистенето по-малко ефективно.

Какво никога да не слагате в сушилнята?

Свързани статии

Кафемашината

Да ти се развали кафемашината рано сутринта е кошмар, с който никой любител на кафето не иска да се събужда. Но може да се случи, ако не се грижите за кафемашината си подобаващо. Нередовното почистване е най-честата причина за повреди в кафемашините. Това дава възможност на водата да циркулира свободно в машината. Ако не се почиства, задръстванията по пътя на водата съкращават живота ѝ.

Защо съдовете излизат мръсни от миялната?

Хладилникът

Хладилникът е може би единственият уред в дома, който е непрестанно включен в електрозахранването. Той не спира да работи. Затова е и създаден, разбира се, но ако го препълвате с продукти, той ще се развали. Хладилниците са проектирани така, че при напълването им с храна циркулацията на въздуха да не се нарушава. Ако хладилникът се препълни, циркулацията се нарушава, той се затормозява, защото не може да охлади до желаната температура и в крайна сметка се разваля.

Коментирай