Когато отивате да пазарувате в магазина вътре е пълно с изкушения. Няма как да не ви се дояде това или да ви се допие онова. Посягате към всякакви покупки, за които не сте предвидили пари предварително и така харчите прекалено много, понякога извън бюджета си. Какво можете да направите, за да спестите пари при пазаруване и да се предпазите от излишни харчове?

5 трика да пазарувате разумно в големи количества

Подгответе си план за ястията за през седмицата

За да се предпазите от излишно харчене на пари, най-лесно е да помислите какво възнамерявате да готвите през седмицата. Така ще направите списък на продуктите, които ви трябват и ще се предпазите от необмислени покупки. Освен това трябва съзнателно да се придържате към плана си, иначе отново ще купите неща, които не ви трябват.

Проверявайте хладилника и шкафовете преди пазаруване

Представете си, че сте управител на магазин, който трябва да прави заявка за доставки на продукти. Вие трябва да прегледате щателно склада и да направите опис на продуктите. Ако действате по този начин вкъщи ще купувате само пресни продукти и няма да допускате храна с изтекъл срок. Ако преглеждате редовно домашния си склад, това ще ви държи в течение с какви продукти разполагате, какъв е срокът им на годност и кои са продуктите, които привършват и които трябва да купите.

Тайните на разумното пазаруване

Планирайте пазаруванията си около акции и намаления

Информирайте се какви намаления има в близкия до вас магазин. Съобразявайте менюто си с намалени стоки, които ще ви спестят пари.

Още по темата

Не игнорирайте тоталните разпродажби

Това важи за всякакви стоки, включително ликвидация на хранителни продукти. Не ги пренебрегвайте, смятайки, че са по-ниско качество или с изтичащ срок. Те могат да ви спестят наистина много пари при пазаруване.

Полезни съвети в пазаруването

Купувайте толкова, колкото можете да изядете и употребите

Ако съставяте съзнателен и обмислен списък на нещата, от които имате нужда, ще знаете колко всъщност консумирате и потребявате. И след като добре знаете това ще ви е по-лесно да купувате толкова, колкото знаете, че ще използвате. Това също пести немалко пари.