За дома

Как да пазарувате така, че да пестите пари

Разумни съвети за пазаруване

13.08.2020г. / 09 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато отивате да пазарувате в магазина вътре е пълно с изкушения. Няма как да не ви се дояде това или да ви се допие онова. Посягате към всякакви покупки, за които не сте предвидили пари предварително и така харчите прекалено много, понякога извън бюджета си. Какво можете да направите, за да спестите пари при пазаруване и да се предпазите от излишни харчове?

5 трика да пазарувате разумно в големи количества

Подгответе си план за ястията за през седмицата

За да се предпазите от излишно харчене на пари, най-лесно е да помислите какво възнамерявате да готвите през седмицата. Така ще направите списък на продуктите, които ви трябват и ще се предпазите от необмислени покупки. Освен това трябва съзнателно да се придържате към плана си, иначе отново ще купите неща, които не ви трябват.

Проверявайте хладилника и шкафовете преди пазаруване

Представете си, че сте управител на магазин, който трябва да прави заявка за доставки на продукти. Вие трябва да прегледате щателно склада и да направите опис на продуктите. Ако действате по този начин вкъщи ще купувате само пресни продукти и няма да допускате храна с изтекъл срок. Ако преглеждате редовно домашния си склад, това ще ви държи в течение с какви продукти разполагате, какъв е срокът им на годност и кои са продуктите, които привършват и които трябва да купите.

Тайните на разумното пазаруване

Планирайте пазаруванията си около акции и намаления

Информирайте се какви намаления има в близкия до вас магазин. Съобразявайте менюто си с намалени стоки, които ще ви спестят пари.

Не игнорирайте тоталните разпродажби

Това важи за всякакви стоки, включително ликвидация на хранителни продукти. Не ги пренебрегвайте, смятайки, че са по-ниско качество или с изтичащ срок. Те могат да ви спестят наистина много пари при пазаруване.

Полезни съвети в пазаруването

Купувайте толкова, колкото можете да изядете и употребите

Ако съставяте съзнателен и обмислен списък на нещата, от които имате нужда, ще знаете колко всъщност консумирате и потребявате. И след като добре знаете това ще ви е по-лесно да купувате толкова, колкото знаете, че ще използвате. Това също пести немалко пари.

Коментирай
Здраве и красота