Гъбата за миене на съдове е едно от пособията, които присъстват във всеки дом. Без нея не можем да почистим и измием съдовете за хранене. Тя е пръв помощник, който използваме всеки ден. Но използвайки гъбата за чинии, неволно допускаме редица грешки, без да си даваме сметка. Тези грешки в употребата и съхранението на гъбата за съдове повишават риска за здравето ни в собствената ни кухня.

Кои са най-честите грешки, които допускаме с гъбата за миене на съдове?

Ето колко често трябва да сменяте гъбата за съдове!

Използвате гъбата в зоните за приготвяне на храна

Гъбата за съдове е среда за развитие на бактерии, защото е влажна и топла. Освен това в нея винаги остават малки частици храна след употреба, което осигурява допълнителна хранителна среда за микроорганизмите. Ако оставяте гъбата в близост или върху повърхности, на които приготвяте храната си, рискувате бактерии и микроби да попаднат в нея.

Не прибирате гъбата правилно

Гъбата за съдове трябва да се поставя на определено място, на което да изсъхва възможно най-добре, както и да е далеч от досег с останалите повърхности. Отредете ѝ специална поставка, на която да е повдигната и отделена от местата, на които обработвате и складирате храната си.

Предимствата на морските гъби за баня

Не сменяте гъбата достатъчно често

Гъбата за съдове се замърсява лесно заради постоянната употреба и оставащите частици храна от съдовете, които почиствате с нея. В комбинация с влагата и топлината, които се задържат в нея, тя може лесно да се превърне в опасен развъдник за бактерии. Препоръчително е гъбата за чинии да се сменя минимум веднъж седмично. При по-старателно съхранение можете да удължите малко този срок. При видимо нарушение на текстурата на гъбата и разкъсване на влакната ѝ, сменете я веднага.

Още по темата

Изхвърляте старата гъба

Не бързайте веднага да изхвърляте гъбата за съдове. Можете да я използвате за почистване на предмети и повърхности, които нямат нищо общо с храната. Това удължава живота на гъбата, спестява пари, а и е добре от екологична гледна точка.

Защо съдовете излизат мръсни от миялната?

Не се възползвате от новите технологии

На пазара има разработени нови гъби за съдове и иновативни материи и чрез съвременни методи. Опитайте нещо различно, което може да се окаже най-добрият ви избор. Ако досега сте използвали само традиционните старомодни модели гъби, можете да улесните почистването с помощта на микрофибърни влакна, бързо изсъхващи силиконови форми и други нови разработки. Те може да ви улеснят, да ви спестят пари, а и да се окажат по-оптимален вариант за вас.