Водата е едно от средствата, които винаги използваме за почистване на различни неща в дома си. С нея разреждаме концентрираните препарати, с нея изплакваме. Но понякога водата може да нанесе повече щети, отколкото да помогне. Има някои повърхности, предмети и тъкани обаче, които можете да увредите, ако ги почиствате с вода. Кои са те?

Домашни методи за почистване на бижута

1. Кадифе

За почистването на кадифе не се препоръчва употребата на вода. Това важи също за велур и микрофибър. При намокрянето на влакната на тези тъкани се получава слепване, което впоследствие разваля пухкавата им визия. За предпочитане е да се почистват по химически начин от професионалист.

2. Дървени подове и повърхности

Водата не е приятел на дървото и това е известен факт. С чиста вода или с препарати, разтворени във вода само ще увредите дървото, ще го предразположите към цепене, което в крайна сметка ще го повреди без значение дали става въпрос за дървен под или мебели. Използвайте само специално предназначени за целта препарати.

3. Дървени инструменти

Дървените инструменти са много чувствителни към влага. Не е добра идея да ги почиствате с вода. Използвайте само специализирани продукти, с които ще сте сигурни, че няма да ги увредите. Водата навлиза във фините пукнатини в дървото и бързо поврежда фините инструменти.

Често допускани грешки при почистване с белина

4. Електроника

Електрониката и водата определено не са добри приятели. Ако искате да развалите електронно устройство, можете да го направите лесно, като го почистите с вода. Не го правете. Вместо това за предпочитане е да използвате препарат на спиртна основа. Спиртът се изпарява моментално, като едновременно дезинфекцира, почиства и не уврежда устройството.

5. Контактни лещи

За почистването на контактните лещи са необходими специални разтвори. Водата не е достатъчна. Ако почиствате лещите само с вода, рискувате да инфектирате очите си.

Хитро почистване на хитри домакини