Здраве и красота

Защо да започнете да ядете повече брюкселско зеле?

За ползите от този малък зеленчук

04.03.2021г. / 17 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Брюкселското зеле е особен зеленчук, който едни харесват много, други не понасят. Той обаче има невероятни ползи за организма. Принадлежи към семейството на Кръстоцветните, към които спадат спанака, зелето, броколи, карфиолът, бок чой и много други.

8 мощни ползи от суровия чесън

Въпреки малките си размери брюкселското зеле е почти точно, но умалено копие на стандартното зеле. Този миниатюрен зеленчук може да се приготвя по много разнообразни начини – печен, варен, на пара, в супи и салати, сотиран. Може да се консумира както в комбинация с други продукти и като част от ястия, така и самостоятелно.

Една от най-разпространените и обичани рецепти за брюкселско зеле включва бекон и масло. А ако си го приготвите само с малко зехтин, черен пипер и морска сол, няма да сгрешите.

Незаменими ползи от шамфъстъка

Кои са ползите за здравето от брюкселското зеле и защо да го похапвате по-често?

Брюкселското зеле е много богато на витамини и антиоксиданти. Консумацията му насърчава бързото зарастване на рани. Антиоксидантите имат противовъзпалителен ефект, който намалява риска от хронични възпалителни, дегенеративни заболявания, рак, преждевременно стареене на организма.

Брюкселското зеле е добър източник на витамин С и К, които подпомагат кръвообращението, изграждането на костите, сухожилията, регулират съсирването на кръвта, допринасят за растежа на тъканите, предпазват от остеопороза.

5 причини крушите да са толкова здравословни

Свързани статии

Брюкселското зеле е много бедно на калории, с нисък гликемичен индекс и е много богато на фибри. Това допринася за контрола на кръвната захар и диабета. В малките зелки се съдържа алфа-липоева киселина, която подобрява чувствителността на клетките към инсулина.

Фантастични ползи за здравето от магданоза

Благодарение на антиоксидантите в състава си брюкселското зеле може да допринесе за намаляване риска от някои видове рак. Това установява проучване, цитирано от healthdigest.com. Богатото наличие на антиоксиданти в брюкселското зеле се бори с оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, което намалява уврежданията в клетките.

Консумацията на брюкселско зеле носи много ползи на организма. Не го забравяйте, когато следващия път посетите магазина за хранителни стоки.

Здравословни ползи и хранителни качества на тиквата

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
зеле ( преди 3 години )
брюкселското зеле, обикновеното зеле, броколи, карфиолът, бок чой са едно и също растение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар