За дома

Растения, които могат да живеят седмици без вода

Най-лесните за отглеждане растения

15.05.2024г. / 09 56ч.
Илияна Николова
Растението Каланхое. Снимка: istock

Растението Каланхое. Снимка: istock

Отглеждането на растения е прекрасен природен начин да украсите дома си. Те носят радост и свежест, усещане за зеленина и живот в жилището. Отглеждането им обаче може да е ангажиращо. Поливането е нещо, което за повечето растения е задължително да се случва ежедневно и по определени критерии. Това обаче не важи за някои растения, които могат да издържат без поливане седмици наред.

Растения, които прочистват въздуха вкъщи

Кои са най-лесните за отглеждане растения, които издържат без вода задълго?

Това са сукулентите. Те представляват цял раздел растения, обикновено виреещи в полупустинни и пустинни райони, в които не пада дъжд в продължение на седмици, дори месеци. Листата им са дебели и месести за разлика от листата на растения в дъждовните гори и умерените райони, където падат чести валежи. Това кара растенията да не се презапасяват. Докато сукулентите събират вода в дебелите си листа, която използват за дългите периоди на суша.

Можете да отглеждате много от различните видове сукуленти вкъщи, за които не трябва да се притеснявате, че не сте полели скоро. Ето ги и тях.

Алое

Алоето е много красиво и интересно растение с дебели, остри листа с малки бодли. То се нуждае предимно от обилна светлина колкото се може по-дълго през деня. Поливането става през една или две седмици. Яркостта на зеления цвят на листата на алоето зависи от количеството светлина, която получава.

Сциндапсус – красива падаща зеленина

Ешеверия

Ешеверията е много красив сукулент, който образува прекрасни розетки от месести листенца. Тя също не изисква често поливане. Листата на ешеверията наподобяват цъфтящо цвете, което я прави красиво бижу за вашия дом. Нуждае се от много светлина и топлина. Южните первази са най-подходящи за нея.

Кое е най-доброто време за поливане на растенията вкъщи?

Сансевиера

Сансевиерата е прекрасно растение с листа, наподобяващи мечове, украсени с жълт контур по краищата. Това я прави изключително красива и подходяща за декорация на дома или офиса. Изисква само обилна светлина и изключително рядко поливане. На закрито сансевиерата може да издържи седмици без вода.

Как правилно да поливаме кактуса?

Хавортия

Хавортията е много красиво растение с интересни листа. Тя търпи преполиване за разлика от други сукуленти, въпреки че не е добра идея да го правите. Хавортията предпочита рядко поливане през минимум 10 дни или повече, както и обилна светлина.

Хавортия – пустинна зеленина

Красула или нефритено растение

Красулата е много интересна. Тя може да е много издръжлива и да живее с десетилетия. Носи хубава енергия на дома и внася настроение. Нуждае се от много светлина и много рядко поливане.

Красула и нейните чудни месести листенца

Каланхое

Каланхоето е красив цъфтящ сукулент, който също се полива много рядко. Дори в периодите, в които не цъфти, то е много красиво и интересно заради месестите си листенца. Отново се нуждае от много обилна светлина през целия ден и рядко поливане, колкото да се навлажни почвата.

Каланхое – истински цветен разкош!

Граптоверия

Граптоверията наподобява ешеверията по външен вид. Тя има къси и дебели листенца, които при някои разновидности на това растение образуват подобни на съцветия плитки розетки. Нуждае се от много светлина и много малко вода на големи интервали от време.

Свързани статии

Снимки: Wikimedia commons

Коментирай