За дома

3 домашни препарата за почистване на прозорци и стъкла

Мощно почистване с натурални продукти

03.06.2022г. / 14 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Почистването на прозорците и стъклата в дома е трудоемко и невинаги толкова лесно. Препаратите за почистване на стъкла и прозорци в повечето случаи имат остра задушлива миризма, която може да предизвика алергии, дразнене, кашлица, да причини обрив по ръцете, ако не се използват ръкавици, освен това са скъпи.

Домашни рецепти за почистващи препарати за всяка нужда

За щастие има лесни начини да си направите домашен екологично чист и безопасен препарат за стъкла и прозорци, с който ще почистите дома си повече от професионално.

Тайната съставка е оцетът. Оцетната киселина има мощни разграждащи мръсотията свойства, които помагат за лесно отстраняване на наслагванията по стъклата, като същевременно е безобидна за здравето. Оцетът има много здравословни ползи. Той е щадящ за кожата и здравето и вероятността да предизвика раздразнения е минимална.

Течен препарат или прах за пране – кой е по-добрият избор?

Домашен препарат само с оцет

Смесете равни части вода и оцет в спрей бутилка. Разклатете много добре. По желание може да добавите няколко капки етерично масло в сместа, за да обогатите аромата. Разклащайте преди всяка употреба.

Най-добре е да използвате хартиени кърпи за забърсване на прозорците и стъклата. Така ще намалите остатъците от следи, а стъклото ще бъде бляскаво и идеално прозрачно след почистване.

3 рецепти за домашни препарати за почистване

Оцет и алкохол

Смесете 1 чаша чист алкохол, за предпочитане спирт (може и водка), 1 чаша вода и 1 супена лъжица оцет. Разбъркайте всичко и излейте в спрей бутилка. Към тази смес също могат да се добавят етерични масла за аромат. Не прекалявайте с количеството етерични масла, защото са мазни и могат да оставят следи по стъклата.

Оцет и царевично нишесте

Смесете ¼ чаша спирт или някакъв алкохол, ¼ чаша оцет, 1 супена лъжица царевично нишесте и 2 чаши вода. Разклатете добре спрей бутилката, докато се убедите, че сместа е добре разтворена.

Рецепта за домашно приготвен препарат за пране

Нишестето има свойството да придава лека абразивност на сместа, което помага за премахване на упорити замърсявания от мазнини, най-вече по външната част на прозорците.

Коментирай