За дома

Трик за почистване на кожен диван – прави го като нов!

Бляскав и със свежа кожа

24.06.2022г. / 13 59ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коженият диван е красив аксесоар в хола ви. Той обаче изисква специфични грижи, за да бъде кожата му добре поддържана, бляскава и свежа, както когато сте го купили.

Как да поддържате кожения диван така, че да удължите максимално живота и бляскавия му вид?

Преди всичко е важно да го разположите далеч от слънцето. Подредете мебелите в хола така, че диванът да не е пряко огрян от слънчевата светлина, навлизаща през прозореца.

Декорация за дома с райе

Друг трик е да полирате кожата на дивана, за да я освежавате и да я подхранвате. Правете го веднъж месечно.

Можете да си направите домашен лак за кожа или полираща смес от 1 чаша зехтин, ¼ чаша бял винен или ябълков оцет, 3-4 капки масло от лимон. Сместа се комбинира и се нанася върху дивана с помощта на микрофибърна кърпа или спрей бутилка. Изчаква се до сутринта, когато диванът е готов за употреба без да оставя петна.

Как още да почистите кожения диван?

Уникален трик против загорели съдове

Необходими продукти:

  • Почистващ балсам за кожа;
  • Мек препарат за съдове;
  • Микрофибърна кърпа;
  • Сода за хляб.

1. Започнете най-напред с прахосмукачката. Прахосмукайте всички прашинки, боклуци и груби частици по дивана. Важно е да се уверите, че сте премахнали всички частици и прах от дивана.

Лесна хитрина за отпушване на канали

2. Потопете чиста кърпа в топла вода, смесена с препарат за съдове. Изстискайте я много добре, за да не е мокра, а само леко влажна. Потупвайте и разтривайте леко кожата на дивана. Наблегнете на местата, където има петна. Не прекалявайте с натиска, защото това износва кожата и я прави повехнала.

Свързани статии

3. Изсушете дивана. Водата уврежда кожата на дивана. Важно е да я попиете максимално. Използвайте суха микрофибърна кърпа. С нея попийте максимално влагата. След това попийте с хартиена кърпа за по-голяма сигурност.

3 домашни препарата за почистване на прозорци и стъкла

4. Използвайте препарат за почистване на кожена мебел. Почистете с негова помощ най-замърсените места от дивана. След това избършете с чиста влажна кърпа. Подсушете отново.

5. Нанесете полиращия домашен лак за кожа със зехтин и лимоново масло. Разнесете малко количество от него с помощта на чиста микрофибърна кърпа. Размажете много добре така, че върху кожата да не остане никакво излишно количество, а само да заблести и да се подхрани. Оставете за през нощта. На сутринта избършете с кухненска хартия, преди да ползвате дивана.

Лесен трик за почистване на загоряла фурна с лимон

Коментирай