За дома

Лесен трик за отпушване на канала

Ще са ви необходими само няколко съставки

11.08.2022г. / 17 23ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка една от нас среща трудности с почистването на дома си. Многобройните петна по прозорците, замърсяванията на фугите в банята или упоритите пръски по шкафовете се третират трудно и за да ги почистим често пъти сме принудено да използваме химични препарати. Много от неприятните миризми идват от мокрите помощения. Там, където има влага, средата е идеална за развитието на микроби и трябва да полагаме допънителни усилия, за да поддържаме хигиената на ниво. В градската среда много честа гледка са запушените канали.

Как да се справим с тях?

Първата стъпка е превенцията – като за начало, трябва да се опитаме да предотвратим запушването, което често пъти е съпроводено с неприятни миризми. Ако все пак каналът на банята или кухнята ви е запушен има един много лесен трик, с който можете да решите този проблем. За целта ще са ви необходими само няколко съставки.

Кои са те?

  • 3 с.л. сода;
  • 3 с.л. течен препарат за съдомиялна машина (или обикновен препарат за съдове)'
  • 100 мл оцет (или лимонов сок);
  • 2-3 литра вода.

Първата стъпка е да подготвите тръбите за това, което ще следва – отвъртете крана и оставете водата да тече за около минута. Загрейте 1-2 литра вода, която предварително сте подготвили. Нека тя достигне температура на кипене. Врящата вода изсипете в запушената тръба. Следващата стъпка е да сложите супените лъжици сода в отвора на канала. След това изсипете и течния препарат за съдомиялна машина (или препарат за съдове). Накрая изсипете и оцета (или лимоновия сок). Завършете процедурата по почистването с изливане на останалата вряща вода.

Можете да използвате този трик, за да отпушите каналите в банята или пък да почистите тръбите на мивката в кухнята или мокрото помещение.  

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време