3 трика за почистване на фугите

Как да почистим фугите в банята или кухнята

20.06.2024г. / 11 53ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако има нещо, което единодушно всички домакини мразят, това определено е почистване на фугите на плочките в банята или кухнята. Това задължение е не само досадно, но и понякога трудоемко. С радост приемаме всички препоръки за по-лесно почистване на фугите. Ако и вие имате доказани трикове, ще сме благодарни да ги споделите в коментар под статията.

Ето някои от нашите хитрини:

Смес със сода и препарат за съдове

Содата за хляб е безопасна за употреба, тъй като се влага в печива и ястия, но е мощен дезинфекциращ агент. Тя има и избелващи свойства, което връща белотата, чистотата и блясъка на фугиращата смес между плочките. Успешно премахва замърсяванията и наслагванията. Препаратът за съдове допълнително помага за почистването на банята.

Смесете една част сода с няколко капки препарат за съдове. Долейте толкова вода, колкото да се получи паста. Втрийте я във фугиращата смес. Изчакайте да подейства 20 минути и измийте с четка или влажна гъба.

Смес с три съставки

В купичка смесете ¼ шишенце водороден пероксид (кислородна вода) заедно с 1 чаена лъжичка течен сапун и ½ чаена лъжичка сода за хляб.

Всичко се разбърква добре и пастата се нанася върху фугите и плочките. За по-упорити замърсявания оставете да престои 10-15 минути.

След това разтъркайте с гъба за почистване и изплакнете. Ако е необходимо повторете.

Свързани статии

Смес с вода, лимонов сок и сода

Ще ви трябват тези съставки:

  • 700 мл вода;
  • 1 с. л. сода за хляб;
  • 3 с. л. лимонов сок/ или бял оцет;
  • шише с пулверизатор.

Добавете лимоновия сок (или оцета) към водата. Внимателно прибавете содата, като внимавате сместа да не прелее (заради пяната, която ще се образува).

Изсипете в шишето и напръскайте замърсените повърхности. Изчакайте няколко минути, отстранете мръсотията със стара четка за зъби или гъба. Отмийте с чиста вода.

Свързани статии

Коментирай