За дома

Детелина оксалис – съвети за отглеждане и буен растеж

Как да се грижите за това растение

19.04.2023г. / 11 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Детелина оксалис е един от най-красивите, кичести и интересни видове детелина, който можете да отглеждате вкъщи. С нейните превъзходни лилави листенца, наподобяващи пърхащи пеперуди, ще украсите дома си по възможно най-нежния начин. В допълнение детелина оксалис ще ви дари и с чудесни малки цветчета, подобни на камбанки.

Камелия – прелест и зиме, и лете!

Можете да имате цялата тази красота в дома си, стига да знаете как правилно да се грижите за нея.

От какво има нужда детелина оксалис, за да расте буйна и красива?

Местоположение и светлина

Пряката слънчева светлина е много важна за детелина оксалис, затова я поставете на възможно най-осветения прозорец, за предпочитане южен. Ако не разполагате с южно изложение, източните и западните первази също са добра опция.

Поливане

Детелина оксалис се нуждае от редовно поливане. То трябва да е умерено, в никакъв случай оскъдно, но не и прекалено. Почвата не трябва да подгизва, а да се поддържа влажна. По този начин растението дава всичко от себе си, за да бъде кичесто, буйно, с наситени цветове на листенцата и с красив цъфтеж.

Клеродендрум – кичест и цъфтящ цяло лято

Почва

Най-подходяща за детелината е обогатената с хумус почва, примесена с обикновена градинска пръст. За да подсилите растежа и да стимулирате цъфтежа, наторявайте с минерални торове за цъфтящи растения всеки месец.

Свързани статии

Температура

Топлината е любима на детелина оксалис. Тя предпочита високите температури. Преохлаждането не ѝ понася добре. Най-благоприятно се чувства при температури между 23 и 26 градуса. През зимата не трябва да падат под 5-6 градуса. Ако я отглеждате вкъщи, това няма да се случи, така че ще сте спокойни за нормалния ѝ растеж.

Азалия – буен букет от цветове за дома

Размножаване

Размножаването на детелина оксалис става лесно и бързо. Растението е луковично, така че щом образува нови луковици, те се изваждат, потапят се във вода и след като образуват коренови мустачета се засаждат в същата почвена смес. Пресаждат се всяка пролет в по-широка саксия, за да може растението да се разширява на воля.

Снимки: iStock

Коментирай