За дома

Как да внесете пролетно настроение в дома си?

Освежете дома си

02.05.2023г. / 16 15ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

След дългия зимен сезон е възможно да се чувстваме малко летаргични и дори уморени. Свикнали сме да прекарваме повече време вкъщи и сякаш нямаме желание за нищо. Но за нищо на света не бива да се поддаваме на тези мрачни настроения. Пролетта е в разгара си, а с нейния край пък идва и така чаканото лято. В следващите редове ви предлагаме няколко лесни идеи как да подобрите настроението си и да поканите пролетния дух в дома си. Ето ги и тях:

Декорирайте масата си по различен начин

Вероятно храненето за вас и вашето семейство отдавна не е ритуал или пък събитие, а по-скоро още едно скучно задължение. Ако сте свикнали да хапвате пред телевизора и да използвате едни и същи чинии и прибори, тогава скуката е напълно обяснима! Ето защо, за да добавите нотка пролетно настроение, направете нещо различно – изключете телевизора, махнете телефоните от масата, и декорирайте смело. Можете да използвате цветни покривки, по-големи плата, различни чаши а защо не и няколко пролетни аксесоара. Старият шал на цветя може да се превърне в идеална пролетна покривка. Ако пък времето позволява – защо да не вечеряте на балкона? Нужни са ви само една маса и няколко стола.

Освежете спалното бельо

Изперете всички чаршафи, завивки, калъфки, възглавници, покривала на легла, олекотени завивки и др. След като направите това, опитайте се за кратко да ги оставите на свеж въздух. Когато отново ги сложите, напръскайте с ароматизатор и освежител за текстил. Свежият аромат на пране ще ви накара да се почувствате по-освежени.

Пренаредете книгите си

Свързани статии

Ако у дома имате библиотека, със сигурност не ѝ обръщате внимание много често. Книгите, списанията, бележките, старите документи и т. н. – всички те събират много прах и бактерии, които могат да доведат до неразположения и дори алергии. Отделете време и ги пренаредете. Изхвърлете старите бележки. Бъдете честни със себе си и сортирайте книгите – подарете тези, които нямате намерение да четете, а тези, които вече сте чели – дарете. Повечето хора пазят любими книги с идеята, че един ден ще ги прочетат отново, но трябва да признаем, че този ден никога не идва.

Купете си изкуствени цветя

На изкуствените цветя отдавна не се гледа с лошо око. В днешно време в големите магазини за дома има много варианти, които изглеждат като истински цветя. Можете да декорирате балкона, антрето, както и ъглите във всекидневната.

Проветрявайте по-често

Както се пееше в една популярна песен: „Let the sunshine in“, или казано по друг начин: „Пуснете слънцето вътре“. Постарайте се да проветрявате помещенията в дома си колкото е възможно по-често. Така ще позволите той да се изпълни със свеж въздух, като същевременно предотвратите вдишването на домашната прах и алергените, които тя съдържа.

Освежете въздуха вкъщи

Нищо не казва „пролет“ по-добре от уханието на цветя. Когато можете, купувайте си живи цветя, които да красят дома ви. В останалото време пък можете да използвате ароматни свещи, ароматизатори за въздух или пък сами да си направите естествен освежител. За целта в шише с пулверизатор изсипете 1 чаша дестилирана вода, ¼ чаша оцет и 8-10 капки етерично масло по желание. Разклатете добре и оставете за 2-3 часа да престои, за да се смесят съставките.

Коментирай