За дома

Хитри трикове за прогонване на бълхи с природни средства

Как да се отървете от тези вредители без химикали

23.08.2023г. / 10 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бълхите са истинска напаст, която може да нападне дома ви. Да се отървете от тях е цяло приключение, предизвикателство, което изисква много упорство и постоянство. Препаратите срещу бълхи обаче могат да са токсични и да предизвикат алергии, раздразнения, обриви, дихателни смущения, проблеми с кожата. 

Как да разпознаете алергията към акари

Има някои много ефикасни начини да се справите с бълхите вкъщи с помощта на натурални средства. Те имат не е по-малък ефект, който едновременно прогонва бълхите без да причинява здравословни проблеми. 

Кои са естествените методи за премахване на бълхите от дома?

Готварска сол 

Солта има свойството да прогонва бълхите. Подходяща е за поръсване върху текстилни, кожени повърхности, матраци, дюшеци, дивани, килими, черги. Поръсете обилно със сол на местата, където са се заселили бълхите. Оставете да престои за 24 часа. След това оберете с прахосмукачка. 

Масло от лимонова трева или пресни стръкове 

Етеричните масла от някои билки са много подходящи за прогонване на бълхи, защото излъчват остра и силна миризма, която за нас е приятна, но са тези вредители е отблъскваща. В лимоновата трева се съдържат активни вещества и полифеноли, чийто аромат е неприятен за бълхите. 

Какво се случва с тялото, когато спите на стар матрак?


Разпръснете напоени с масло от лимонова трева памучни тампони на засегнатите места или поставете пресни стръкове лимонова трева наоколо. Можете също така да сварите отвара от нея и да втриете в засегнатите от бълхи места. 

Розмарин 

Подобно на лимоновата трева, розмаринът е непоносим за бълхите. И тъй като за хората и животните е напълно безвреден, маслото от него става и за третиране на домашни любимци. Маслото от розмарин прогонва бълхите от тяхната козина. 

Свързани статии

Оцет 

Оцетът има едновременно силна, остра миризма и съдържа оцетна киселина. Тази комбинация е прогонваща за бълхите. За да си направите домашен спрей против бълхи с оцет, смесете 1 литър вода с 1 чаша ябълков или бял винен оцет. Разклатете добре сместа в спрей бутилка. Напръскайте там, където бълхите са се загнездили. След като изсъхне, оберете мъртвите бълхи с прахосмукачка.

Джоджен 

Джодженът е билка с много силен аромат и активни вещества в състава си. Той отблъсква бълхите и е подходящ за употреба върху различни повърхности. Можете да направите отвара от него, да го използвате пресен или сушен, както и да приложите етерично масло от него. 

Етерични масла, успокояващи ухапване от насекоми

Разпръскването на пресни или сушени стръкове джоджен помага за прогонване на бълхите. Ефикасно е и третирането на повърхностите с отвара от него. Разполагането на тампони с масло от джоджен също може да помогне.  

Снимка: istock

Коментирай