За дома

9 хитрини за идеално чист дом

Премахнете натрупаната нечистотия от микровълновата фурна

03.09.2023г. / 13 46ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Вероятно сте забелязали, че колкото и усилия да полагате, за да поддържате дома си подреден и чист, това често пъти си остава мисия невъзможна. Сякаш понякога забравяте нещо или без да искате пропускате места, на които които се събират нечистотии и това се отразява на цялостния облик на вашето жилище.

В следващите редове ще ви предложим няколко лесни трика, с които ще накарате дома си да заблести. Ето ги и тях:

Дезинфекцирайте кошчетата за боклук 

Понякога колкото и често да изхвърляме боклука, отново и отново можем да усетим неприятна миризма. За да можете да я премахнете, дезинфекцирайте и почиствайте добре коша за боклук. Използвайте ръкавици и подсушете със суха стара кърпа. 

Не пропускайте да почистите тръбите 

 

Свързани статии

Каналът около мивката и пространството в шкафовете понякога може да е причина за появата на неприятни миризми. Ако не искате да използвате агресивни препарати, за да почистите каналите, можете да изсипете пакетче сода бикарбонат, а след това чаша бял оцет. Покрийте с малка чинийка или капаче за няколко минути. След това пуснете силна струя студена вода. 

Изперете завесите 

За съжаление, често пъти оставяме тази нелека задача за пролетното почистване, но истината е, че мръсните завеси могат да придадат на дома ви леко немарлив вид. Ето защо, въоръжете се с търпение и поне веднъж всеки сезон свалете и изперете пердетата. За да запазите свежестта им по-дълго, по време на прането използвайте омекотител, а след това – ароматизатор за текстил. 

Боядисвайте редовно 

 

Свързани статии

Със сигурност боядисването на пространствата в дома ви е нещо, което може да го освежи буквално на момента. Но повечето хора избягват редовното боядисване. Ако искате да запазите стените си свежи, правете го на всеки 3 години, или ако се налага – дори по-често.

Обърнете внимание на осветлението 

Неправилният избор на осветителни тела може да накара дома ви да изглежда мрачен и дори мръсен. За да го направите по-приветлив, обърнете внимание на осветлението, нека до бъде достатъчно силно на местата, в които прекарвате повече време през деня, а пък в помещенията за сън – по-приглушено. 

Почистете фугите 

Независимо дали става въпрос за настилките в коридора, всекидневната, кухнята, банята или др., мръсните фуги могат да създадат доста неприятно впечатление и усещане за нечистотия. Ето защо, ако искате да ги почистите добре, използвайте писалка за премахване на петна или просто да натопите стара четка за рисуване в белина. Изчакайте да подейства около 10 минути и отмийте с чиста вода. 

Почистете около батериите 

Без значение дали говорим за кухнята или банята, около батериите за мивки, крановете на душа или ваната се събират нечистотии и бактерии. Можете да ги почистите със стара четка за зъби (обикновена или електрическа) и дезинфекциращ препарат. 

Премахнете застоялата мръсотия от шкафовете 

Рафтовете на шкафовете понякога могат да бъдат замърсени и по тях да има наличие на мръсни натрупвания. За да ги отстраните успешно, използвайте микрофибърна кърпа, която предварително затоплите в микровълнова печка за около 20-30 секунди. Докато е още гореща, нанесете въпрху нея подходящ препарат. Използвайте гумени ръкавици, за да не се изгорите. 

Отстранете замърсяванията от микровълновата фурна 

Не е трудно да изцапате микровълновата фурна отвътре. Но има лесен начин да почистите петната от храна и мазните пръски. За целта – напълнете кафена чашка с вода и добавете вътре парче лимон. Оставете водата да ври около минута, а след това оставете вратата на микровълновата печка затворена за около 10 минути. След това отворете вратичката и отстранете нечистотията с влажна кърпа. 

Коментирай