За дома

Неща в дома, които е добре да не използвате след срока на годност

Кои са предметите в бита, които имат срок на използване освен храната

25.09.2023г. / 13 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В дома ви със сигурност има неща, предмети, храни, които са с изтекъл срок. Вероятността да не си давате сметка за това е голяма. Обикновено се фокусираме върху годността на храната, като забравяме, че всяка вещ и предмет вкъщи има своя срок на експлоатация. Прекалено дълготрайното ползване на някои вещи може да крие риск от инфекции, както и здравословни проблеми.

6 неща, за които ще съжалявате, ако ги изхвърлите

Вижте кои са нещата, които е най-добре да изхвърлите, след като разберете колко дълго е препоръчително да ги използвате.

Подправки

Повечето подправки са годни за употреба не повече от 2 години. Ако в кухненския си шкаф имате такива, които стоят повече от този срок на годност е най-добре да ги изхвърлите. Това важи още повече, ако са вече отворени и стоят изложени на въздух.

Обувки за спорт

Ако спортувате активно и имате любим чифт маратонки или гуменки, трябва да знаете, че срокът им на експлоатация е не повече от шест месеца. Спортните обувки се изхабяват бързо от здравословна гледна точка. Дори да не са скъсани, те са наситени с пот, мъртви кожни клетки и други нечистотии, включително бактерии, които могат да причинят инфекции.

Четка за зъби

Четките за зъби е добре да бъдат сменяни на всеки 3 месеца. Те се използват ежедневно по минимум два пъти. Това увеличава значително риска от задържане на бактерии и остатъци от храна. Затова сменяйте четката за зъби редовно. Не чакайте да минат 3 месеца.

Кърпи за баня

Дори да перете кърпите си за баня редовно и да сте стриктни от тази хигиенна гледна точка, те трябва да се сменят на всеки 3 години. Кърпите за баня задържат бактерии, кожни екскременти, пот, които могат да причинят инфекции. Колкото и старателно да сте ги прали, добре е да не се използват по-дълго от този период.

Неща в кухнята, които трябва да изхвърлите веднага

Четка за коса

Изхвърлете четката си за коса, ако сте я ползвали повече от една година. По четката се задържат множество бактерии, кожни отпадъци, пот, себум, които могат да предизвикат кожни инфекции и раздразнения.

Свързани статии

Сутиени

Сутиените е добре да се сменят на всеки две години. Колкото и често да ги перете, те се носят всеки ден и съответно в тъканите им се задържат бактерии, пот, кожни клетки – всички са предпоставка за кожни инфекции. Освен това ластиците на сутиените се разхлабват след време, което прави поддържането на бюста неефективно.

Одеяла

Ако имате одеяла на повече от 7 години, изхвърлете ги и ги сменете с нови. Те могат да издържат най-много десет години. Одеялата с пухен пълнеж губят пухкавостта си след този период, освен това по тях също се задържат прекалено вредни бактерии и екскременти, които могат да причинят алергии и здравословни проблеми.

10 неща, които незабавно трябва да изхвърлите!

Матраци

Матраците могат да се използват също приблизително 10 години. След този период започват да стават вредни за здравето. Освен че губят първоначалната си форма и поддържащ комфорт за тялото, те се насищат с болестотворни микроорганизми, акари и екскременти, които само вредят.

Коментирай