Кухнята е сърцето на дома. В нея се приготвя храната, която сплотява и събира семейството около трапезата. Ето защо кухнята трябва да е във възможно най-подреден и чист вид. Много често в кухнята на повечето домакини има куп неща, които са за изхвърляне, но по някаква причина продължават да присъстват там. Вижте кои са нещата, които трябва незабавно да изхвърлите от кухнята, за да бъде тя чиста и подредена.

5 златни правила за подреждане на кухнята

Пособия за еднократна употреба

Ако имате такива, изхвърлете ги. Използвайте ги и ги хвърлете директно в коша. За предпочитане е повече да не купувате такива неща. Ще спестите пари, а и ще се погрижите за околната среда.

Пакети със сосове или други храни от менюта за вкъщи

Огледайте шкафовете си. В тях може да видите забравени пакетчета със соев сос, уасаби или други подобни остатъци от храна, поръчана за вкъщи, по-добре ги изхвърлете.

Надраскани незалепващи тигани

Съдове за готвене с незалепващо покритие, което е нарушено, са вредни и опасни за здравето. Нямат място в шкафовете ви, защото само ви пречат, а и употребата им е опасна.

Хигиена в кухнята – кое е основното?

Стари гъби за миене

Гъбите за миене на съдове трябва да се сменят редовно. В тях се развъждат бактерии и микроби, които застрашават здравето. Ако гъбата е видимо стара и с разрушена структура, то е трябвало отдавна да я смените. Направете го сега.

Стари подправки

Във всеки кухненски шкаф има залежали стари подправки. Прегледайте ги и изхвърлете тези, които са седели отворени дълго време. В тях може да има микроби или яйца на насекоми.

Други неща с изтекъл срок

Прегледайте за още продукти с изтекъл срок, които иначе са с дълга трайност. Сред тях обикновено са паста, ориз, брашно, бобови. Някои от тях може да се окажат развалени или пълни с насекоми.

7 от най-мръсните места в кухнята

Ненужна посуда

Ако имате стара посуда, която не ползвате, можете да я дарите на някого, който има нужда от нея. Освободете място за нови неща, с които да подобрите и енергията в кухнята си.

Още по темата

Найлонови торбички

В шкафа под мивката обикновено хората държат пликчета от пазар, които след това ползват за различни цели. Ако сте прекалили с трупането на пликове, освободете се от част от тях.

Стари готварски книги

Ако не използвате старите готварски книги, които държите в кухнята, по-добре ги изхвърлете вместо да събират прах, който да попада в ястията ви.

10 неща, които да изхвърлите от кухнята си веднага

Освежители за въздух

Ароматизаторите са особено вредни, най-вече в кухнята, където аерозолните им частици попадат в храната. Не ползвайте такива продукти. Ако имате такива, изхвърлете ги. Има натурални начини за ароматизиране на кухнята и дома, които са безопасни и по-ефективни.