За дома

7 трика за винаги чист дом

Освежете дървенията в дома си 

11.12.2023г. / 08 43ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Чистенето и поддържането на дома са дейности, за които най-спокойно можем да кажем, че имат начало, но нямат край. Разбира се, важно е не само колко време отделяте за почистването, но и дали го правите качествено и със стратегия. Ето защо, за да спестите време и усилия, в следващите редове ви предлагаме няколко идеи за по-чист дом. Ето ги и тях:

Освежете дивана 

Диванът е един от основните мебели във всеки дом. Но той може и лесно да се освежи, като го почистите добре с прахосмукачка. Отстранете всички декоративни възглавници, за да почистите добре всяка повърхност и цепнатина. Четката за тапицерия върши чудесна работа и можете да я използвате преди прахосмукачката. Ако спите на дивана, не забравяйте да го разгънете и да го изчистите и от двете страни. След това напръскайте с освежител за мебели или текстил. 

Изчистете леглото на домашния любимец

Не забравяйте да поддържате леглото на вашия домашен любимец чисто. По този начин ще подпомогнете неговото здраве и ще намалите миризмите в дома ви. Започнете с прахосмукачка, преди да го изперете. Използвайте специален хипоалергичен перилен препарат. Изплаквайте добре, за да сте сигурни, че целият перилен препарат е отстранен от тъканта.

Свързани статии

Освежете матраците 

Използвайте силата на парата, за да убиете акарите и да освежите матрака си. Изберете слънчев, прохладен ден за почистване, така че матракът да е сух преди лягане. Ако нямате уред за пара, можете да поръсите матрака със сода за хляб, да го оставите за няколко часа и след това да го почистите с прахосмукачка.

Свързани статии

Почистете праха без вода 

Четките за прах са чудесни за почистване на щори, картини, ъгли и др. Можете да изберете дори такава от щраусови пера, защото тя се справя с почистването на праха, а големите пера не падат от дръжката. Прахосмукачката може да се използва за рутинно почистване на прах, но при силно натрупване ще трябва да почистите и с кърпа и след това да използвате прахоуловителя на всеки две седмици. 

Свързани статии

Премахнете мухъла от банята 

Мухълът се образува в бани, които не са добре проветрени, защото водата остава по стените след къпане. Използвайте водороден пероксид в бутилка със спрей, за да се преборите с мухъла и плесента. Напръскайте, оставете да престои 3 до 5 минути и това ще убие гъбичките. За да предотвратите появата на мухъл, използвайте вентилатор, когато се къпете. Когато сте готови, отделете няколко минути, за да изчистите водата от плочките по стените и вратата на душ кабината.

Освежете дървенията 

Спестете си време и усилия за търкане на драскотини и петна по врати, цокли и дървена дограма и си вземете магическа гъба. Тези гъби се наричат така неслучайно. Те се справят с лекота с премахването на пръстови отпечатъци, следи от писалка, отпечатъци от лапи и много други. Тази малка бяла гъба може да се използва и за почистване на стени, но имайте предвид, че може да остави бледи следи върху определени покрития на боята, особено матовите. Затова първо тествайте на незабележимо място, за да се уверите, че цветът няма да пострада.

Поддържайте мивката си винаги блестяща

Дори ако останалата част от помещението ви не е оправена, искрящата мивка ще създаде впечатлението, че това е така. Ако имате хромирани кранове, опитайте да ги натъркате с малко избелваща паста за зъби, която сте изстискали върху суха кърпа, за да възвърнете първоначалния им блясък. За да се отървете от миризмата на канал, излъчваща се от отвора, налейте половин чаша сода бикарбонат и половин чаша оцет и изплакнете с гореща вода.

Коментирай
Свободно време