За дома

Знаци, че пералнята ви не пере добре

Или ще се развали скоро

10.01.2024г. / 08 30ч.
Илияна Николова
Знаци, че пералнята ви не пере добре

Пералнята е един от уредите в дома, който се използва най-често. С нейна помощ поддържаме чистотата на дрехите си. С почти ежедневната употреба на пералнята обаче често допускаме грешки, които скъсяват живота ѝ и правят прането по-некачествено. С течение на времето пералнята се амортизира, дори да спазваме всички указания за безопасност и употреба. 

Кои са признаците, че пералнята ви вече не пере и не работи добре?

Нетипични звуци 

Ако пералнята ви е започнала да издава странни звуци, които допреди това не сте чували, вероятността скоро да се развали е голяма. Много е възможно да се появят и признаци, че не пере добре, като недобре изплакнати дрехи, остатъци от замърсяване или препарат за пране, лоша миризма. 

Свързани статии

Дрехите излизат мръсни или твърде смачкани 

Друг признак, че пералнята не пере добре е състоянието на дрехите. Ако те излизат от нея недостатъчно добре изпрани или са прекалено смачкани, това значи, че уредът не работи правилно. Възможно е и да излязат недостатъчно изстискани след центрофуга, което е признак, че или сте я претоварили, или е пред разваляне. 

Неприятен мирис

Ако при изваждане на дрехите от пералнята усещате лоша миризма, която няма общо с чистите дрехи, с които сте свикнали, това е признак, че пералнята не работи добре. Има вероятност това да се дължи просто на запушени дюзи, но може и да е знак, че пералнята скоро ще се развали и не работи добре. 

Пералнята не дозира правилно водата

Друг признак, че пералнята ви не работи добре е, ако е започнала да се пълни с прекалено много вода или обратното – недостатъчно вода според определената от вас програма. Добре е да проверите това с техник или да проследите дали уредът ви има нужда от смяна. 

Претоварвате пералнята с повече пране 

Всяка пералня има своя капацитет на поемане на тежест. Също така всяка програма е съобразена с количеството пране, което трябва да сложите в уреда. Ако несъзнателно претоварвате пералнята при всяко пране, вероятността да сте амортизирали уреда преждевременно е голяма. И ако забелязвате, че дрехите ви излизат мръсни от нея, това може да се дължи на системно претоварване, което я е развалило. 

Коментирай