Здраве и красота

Да се забранят целувки и прегръдки в офиса

22.11.2010г. / 09 05ч.
Надежда Маринова
Да се забранят целувки и прегръдки в офиса

Болести или здраве в офиса - изберете сами

Работещите хора прекарват повече време в работата, отколкото у дома. Без труд, няма заплата, уви. Но знаем ли да се трудим здравословно?

Много са нещата, които ни разболяват в офиса: малко движение, прах от хилядите папки с документи; повишено ниво на шум; електромагнитно излъчване (телефони, компютри, принтер, ксерокс); продължително взиране в екрана - от него страдат очите, раменете, врата и гърба; пренапрежение в краката, заради продължителното седене.

Как да запазим добро здраве и подобрим работоспособността си?

Хранене
Хранете се рационално и здравословно в обедната почивка, дори това да значи да си носите обяд от вкъщи. Забравете за чипса и солетите, заменете ги с пресни плодове и зеленчуци. Ползвайте лична чаша и прибори.

Психотренинг
Научете се да управлявате емоциите си, да командвате лошите си настроения и овладявате нервите си. Опитайте с десетминутна сутрешна и вечерна медитация.

Изключете се от шума
Сложете си слушалки на ушите – така ще се изолирате от телефонния звън и разговорите, които не ви засягат.

Въздух, слънце и вода
 - Ако имате възможност, ходете пеша до работата си. Или слезте една спирка по-рано и походете пеша. В обедната почивка винаги излизайте от офиса на улицата. Дори да е за 5-10 минути, поразходете се в района. Главата ще ви се проветри, а мускулите ще поработят. В почивните си дни прекарвайте повече време на открито.

- Проветрявайте често работната си стая в офиса. Правете „производствена гимнастика” – в 10.00 и 16.00  ч. - станете от стола и се раздвижете. Направете няколко клякания, навеждания, раздвижете раменете си. Това може да стане на балкона или в коридора;

- Поставете под бюрото си дървен масажор за крака и го ползвайте по няколко пъти на ден;

- Правете упражнения за пръстите на ръцете и китките;

- Правете упражнения за очите;

- Правете си самомасаж – на пръстите на ръцете, раменете, ушите – действа отпускащо и енергизиращо.

В периоди на грипна вълна избягвайте да се ръкувате с колегите, още по-малко да се прегръщате и целувате. Иначе току-виж се окаже, че всички в офиса са болни от един и същи грип, от което на шефа също ще му стане лошо.

* * *

Диета с тишина
Кога и с какво да почерпим в офиса
Кой се грижи за цветята в офиса
Как да се обличаме за работа
Униформа и в офиса
 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
neizvesten ( преди 11 години )