Здраве и красота

Апарат за 3 милиона лева получава „СБАЛ по Онкология“ от дарителската инициатива „За живота“

24.10.2012г. / 09 23ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

На 24 октомври 2012, от 13 ч, в пресклуб БТА ще се състои пресконференция, на която ще бъде обявено началото на дарителска инициативаЗа живота“ под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

Инициативен комитет, съставен от видни български бизнесмени, общественици, интелектуалци и лекари инициира идея за дарителска инициатива, която започна през месец октомври – месеца за борба с рака на гърдата. Тя си поставя за цел набирането на средства, които да осигурят съвременно лечение на жените, страдащи от рак на гърдата.

С набраните средства ще бъде закупен първият и единствен в България апарат за лъчелечение по време на операция. Този вид лечение се използва при петдесет процента от болните от рак на млечната жлеза и при всички други онкологични заболявания, при които наличната апаратура у нас не би могла да помогне.

Апаратът, чиято цена е около 3000000 лева ще бъде дарен на „СБАЛ по Онкология“ ЕАД, водещата онкологична болница в България и ще бъде инсталиран в операционното отделение на лечебното заведение.

Партньори и съорганизатори са Столична Община, НДФ „13 века България“, Астра Зенека, Новартис, Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ), Асоциация на дружествата от леката промишленост, Приватсистем, Куик Куолити Сървиз – България, СБАЛ по Онкология – ЕАД, АПОЗ, PR агенция VIPART, Рекламна агенция Ноавис, Интуишън студио, Звукозаписно студио Брамбар, Галерия Астра, БГ Мама, Инвестор. БГ АД и националните медии БТА, БНР, ДАРИК и ТВ7.

Az-jenata.bg, като медиен партньор на инициативата, използва случая да напомни за изключителната важност от профилактични прегледи за рак на гърдата.

Открита е дарителска сметка в НДФ „13 века България“, по която ще постъпват средствата.

Инициативата ще стартира с благотворителен търг с произведения на видни български творци на 30 октомври 2012 г. в Народен театър „Иван Вазов“, Камерна зала, от 18 часа.

Инициативният комитет е отворен за нови партньори, които подкрепят каузата.

Участници в пресконференцията: Йорданка Фандъкова – кмет на София; проф. д-р Иван Черноземски – почетен председател на Инициативния комитет; проф. Греди Асса- изп. директор на НДФ „13 века България“; доц. д-р Здравка Валерианова- изп. директор на СБАЛ по онкология; д- р Иглика Михайлова – лъчетерапевт в Клиниката по лъчелечение в СБАЛ по онкология; Георги Руйчев- изп. директор на Българския форум на бизнеслидерите; Зоя Паунова- „Астра Зенека – България“, д-р Стамен Попов- „Новартис“; Цветелина Узунова- управител на „Випарт“; Диана Маринкева – директор на Асоциацията на дружествата от леката промишленост, Красимира Костова – консултантски консорциум „Приватсистем“, Ева Граховска – управител на РА „Ноавис“; Гергана Белинска – управител на „Интуишън студио“; Иво Костов – управител на Куик Куолити Сървиз – България.

Какво е интраоперативно лъчелечение

С уредбата за интраоперативно лъчелечение – мобилен ускорител, болните с рак на млечната жлеза вече могат да имат само в един ден прецизно насочено лъчелечение в хода на операцията. След премахване на тумора се облъчва вътрешността на кухината докато болният е все още в операционната зала. Така йонизиращата радиация се поглъща в най-ранния момент и директно въздейства в туморното ложе. Използването на интраоперативно лъчелечение редуцира продължителността на последващото външно облъчване (перкутанно лъчелечение) със 7-15 дни или дори то може да се избегне напълно при болни с най-ранен рак.

Съвременното лечение на рака на млечната жлеза е винаги индивидуално, адаптирано към засегнатия болен с цел да получи най-голяма ефективност при нисък процент на странични ефекти и най-доброто възможно качество на живот.

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота