5 храни с повече желязо от говеждото месо

Лещата може да покрие 30% от дневните ви нужди от желязо

24.11.2025г. / 15 19ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Можете ли да увеличите приема си на желязо, без да разчитате на червено месо? Ето пет богати на желязо храни, които осигуряват точно толкова или дори повече желязо в средностатистическа порция червено месо. Кои са те?

Бял боб

Изяжте половин чаша консервиран бял боб – със салата, супа или като гарнитура – и ще си набавите 4 милиграма желязо.

Според специалисти: „Бобът е хранителен източник и също така чудесно средство да добавите растителни протеини и фибри към диетата си“. Той може да ви помогне за понижаване на холестерола и контрол на кръвната захар. Можете да увеличите усвояването на желязото, като го комбинирате с храни, богати на витамин С. 

Свързани статии

Семена от чиа

Чиата отдавна е „модерна“ храна в света на здравословния начин на живот, благодарение на високото си съдържание на омега-3. Сега можете да добавите още една причина да обичате древното семе – то е добър източник на желязо. Семената от чиа са растителен източник на желязо и освен това притежават и редица други ползи, като разтворими фибри, които са полезни за храносмилането. 

Свързани статии

Твърдо тофу

Половин чаша твърдо тофу съдържа 3 милиграма желязо, малко повече от средната порция червено месо. Но това не е единствената причина, поради която трябва да се запасите с този заместител на месото.

Консумацията на тофу е чудесен начин да добавите пълноценен протеин към безмесните ястия. Освен това ще замените наситените мазнини от червеното месо с по-здравословен за сърцето избор. Според FDA, 25 грама соев протеин на ден могат да намалят риска от сърдечни заболявания.

Леща

Лещата може да осигури около 6 милиграма желязо на чаша и също така да покрие 30% от дневните ви нужди от желязо, ако спазвате диета от 2000 калории. За да подобрите усвояването на желязо, комбинирайте тази леща с богати на витамин С храни, като цитрусови плодове или чушки. Опитайте да приготвите супа от червена леща с лимон и копър, къри от червена леща или кремообразна супа от тиква с червена леща.

Свързани статии

Нахут

Друга солидна растителна алтернатива, за да си набавите желязо е свареният нахут. Една чаша съдържа около 5 милиграма желязо и е чудесно допълнение към различни салати и дипове.

Има безкрайни начини за използване на нахут – цял, на пюре или други. Нахутът е също суперхрана и чудесен източник на калий, калций, магнезий и други важни хранителни вещества.

Често задавани въпроси:

  • Кои са най-добрите растителни източници на желязо? 
  1. Бобови растения: Леща, нахут, черен боб и соя са отлични източници. 
  2. Тофу и темпе: Тези продукти на соева основа са богати на желязо.
  3. Ядки и семена: Тиквени семки, сусамови семена и кашу са чудесен вариант. 
  4. Тъмнозелени листни зеленчуци: Спанакът, къдравото зеле и швейцарското манголд са богати на желязо. 
  5. Пълнозърнести храни: Киноа, амарант и овес осигуряват желязо.
  6. Обогатени храни: Много зърнени закуски, хляб и растителни млека са обогатени с желязо. 
  7. Сушени плодове: Стафиди, кайсии и сини сливи са добри източници. 
  • Как мога да подобря усвояването на желязо от растителни храни? 
  1. Комбинирайте с витамин C: Консумацията на храни, богати на витамин C, като цитрусови плодове, чушки, ягоди и броколи, с богатата на желязо храна значително увеличава усвояването. 
  2. Избягвайте инхибитори: Ограничете консумацията на кафе и чай около хранене, тъй като полифенолите в тези напитки могат да възпрепятстват усвояването на желязо. 
  3. Използвайте железни съдове за готвене: Готвенето в чугунени тенджери и тигани може да увеличи съдържанието на желязо в храната ви. 

Този материал има информативен характер. Ако имате опасения относно здравословното си състояние, потърсете помощ от специалист. 

По материали от: runnersworld.com, realsimple.com.

Свързани статии