Снимка: iStock
Можете ли да увеличите приема си на желязо, без да разчитате на червено месо? Ето пет богати на желязо храни, които осигуряват точно толкова или дори повече желязо в средностатистическа порция червено месо. Кои са те?
Изяжте половин чаша консервиран бял боб – със салата, супа или като гарнитура – и ще си набавите 4 милиграма желязо.
Според специалисти: „Бобът е хранителен източник и също така чудесно средство да добавите растителни протеини и фибри към диетата си“. Той може да ви помогне за понижаване на холестерола и контрол на кръвната захар. Можете да увеличите усвояването на желязото, като го комбинирате с храни, богати на витамин С.
Чиата отдавна е „модерна“ храна в света на здравословния начин на живот, благодарение на високото си съдържание на омега-3. Сега можете да добавите още една причина да обичате древното семе – то е добър източник на желязо. Семената от чиа са растителен източник на желязо и освен това притежават и редица други ползи, като разтворими фибри, които са полезни за храносмилането.
Половин чаша твърдо тофу съдържа 3 милиграма желязо, малко повече от средната порция червено месо. Но това не е единствената причина, поради която трябва да се запасите с този заместител на месото.
Консумацията на тофу е чудесен начин да добавите пълноценен протеин към безмесните ястия. Освен това ще замените наситените мазнини от червеното месо с по-здравословен за сърцето избор. Според FDA, 25 грама соев протеин на ден могат да намалят риска от сърдечни заболявания.
Лещата може да осигури около 6 милиграма желязо на чаша и също така да покрие 30% от дневните ви нужди от желязо, ако спазвате диета от 2000 калории. За да подобрите усвояването на желязо, комбинирайте тази леща с богати на витамин С храни, като цитрусови плодове или чушки. Опитайте да приготвите супа от червена леща с лимон и копър, къри от червена леща или кремообразна супа от тиква с червена леща.
Друга солидна растителна алтернатива, за да си набавите желязо е свареният нахут. Една чаша съдържа около 5 милиграма желязо и е чудесно допълнение към различни салати и дипове.
Има безкрайни начини за използване на нахут – цял, на пюре или други. Нахутът е също суперхрана и чудесен източник на калий, калций, магнезий и други важни хранителни вещества.
Този материал има информативен характер. Ако имате опасения относно здравословното си състояние, потърсете помощ от специалист.
По материали от: runnersworld.com, realsimple.com.